Search This Blog

MY suke dengar list...


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com

Wednesday, 2 February 2011

JANGAN! Jika x mampu....

Ermmmm...tetiba je rasa nk hapdet blog, w/pon masa n keadaan mmbataskan aku nk mnulis. bukan ape, anak x tdo lg, n ni masih kat umah mak mertua aku kat KOta Tinggi....jemput anak2 balik umh sbb 4 ari cuti. Rindu kat dorang...hahahha~

Tetiba jugak la teringat kisah luahan hati seseorang yang hampa, kecewa dan rasa sangat kecil hati apabila semua pengorbanan, susah payahnya disalaherti, malah dikhianati kawan2nya. Memang syahdu dengar luahan hati seseorang itu, namun setakat ini, apa yg mampu aku buat ialah mendengar dan mampu menenangkan seseorang itu agar kecewanya x blarutan, x bpanjangan dan semoga kecewa itu x bertukar mnjadi dendam.

Dan apa yang dapat aku pelajari dr kisah seseorang itu, kita jgn terlalu berharap org akan mmbalas segala pengorbanan yg telah kita buat kerana sbnarnya jika kita ikhlas bkorban krn ksenangan insan lain, maka ganjaran Allah tetap mnanti kita. Ganjaran itu akn lbh manis dirasa apabila org yg pernah mengkhianati kite itu sedar dan kembali kpd kita. Dan sbnarnya masa itulh kalau kita nk bg balik senjata yg pnh mereka lemparkn pd kita. Kita x mampu untuk mmuaskn hati org lain kerana kita sndiri x pernah puas thadap sesuatu, maka siapa kita utk mnentukan kita akn sentiasa bahagia dn senang hati? Seeloknya kita sandarkn semua harapan kita pd Yg Maha Mengatur lg Maha Mengetahui agar jika kecewa yg datang nanti merupakan kecewa dlm syukur.

Tiada lain lagi yang aku boleh pesan kepada rakan-rakan yang menghadapi masalah ini, agar mereka bersabar. Jika diherdik, bersabar. Jika di tuduh, bersabar. Jika kita di anggap bersalah (walau hakikatnya kita tidak bersalah), Allah Maha Mengetahui, Maha Pengasih dan Maha Penyayang, maka kita bersabarlah. Mungkin kata-kata nista itu lahir dari kecemburuan mereka, dan bersyukurlah dengan apa yang Allah telah berikan kepada kita dan berdoalah agar kita di berikan tempat yang sebaik-baiknya di dalam syurga. Allah Taala telah memilih mereka untuk melalui ujian ini dan mereka perlu redha dan syukur dengan peluang yang Allah telah berikan. Tidak semua orang hakikatnya menghadapi masalah seperti ini dan hakikatnya ini adalah peluang yang sangat besar baginya untuk mendapat syuga Allah.


Di dalam Al_Qur'an, ada di nyatakan dengan sangat jelas, bahawa pahala orang yang sabar ini di hitung tanpa batas (Az-Zumar, ayat 10). Besarnya pahala bagi orang yang sabar ini, hanya Allah yang tahu. Bayangkan jika pahala kita adalah "TANPA BATAS", seperti yang di sebut dalam ayat Allah tadi. Cuba bayangkan, di mana pada hari pembalasan nanti, kitab-kitab amalan kita akan di pulangkan kepada kita. Ada yang di pulangkan dari sebelah kanan kanan, ada yang dari sebelah kiri (nauzubillah) dan dari sebelah belakang (nauzubillah). Dan sekiranya kita menerima buku catatan amalan itu kita terima dari sebelah kanan, dan tercatat tentang amalan baik dan buruk kita, dan di catat juga bahawa PAHALA kita adalah tanpa batas, maka tentulah SYURGA tempat tinggal kita yang kekal kelak. Perkiraan ini sangat mudah, jika kita buat doa yang jumlahnya 100, dan pahala kita adalah infiniti (pahala yang tanpa batas), maka tentulah pahala kita lebih berat dari dosa, dan perkara ini melayakkan kita untuk dapat masuk syurga.

Memang seronok kan? Bayangkan, jika itulah ganjaran yang Allah beri, tentu kita "langsung tak heran" pun dengan kata-kata manusia di dunia ini. Tiada apa yang mencacatkan kita dan keluarga kita. Semuanya baik-baik belaka. Dan bila ada orang yang mencari-cari kelemahan kita, hakikatnya kelemahan diri nya lah yang makin terserlah, dan kebodohan mereka lah yang makin ternampak. Dan bagi orang-orang yang sabar, Allah lah yang menjadi pelindung dan sebaik-baik pemelihara, dan di sisi Allah lah tempat sebaik-baiknya kita akan kembali.

Semua orang di sekeliling kita, hakikatnya adalah ujian kepada kita. Allah menurunkan kita orang yang baik, jiran yang baik, rakan-rakan yang baik, ahli keluarga yang baik - dengan sebagai peluang kita untuk dapat pahala dari Nya.

Kepada seseorang itu, aku doakan hatinya akan tenang spt sediakala dan aku doakan agar dia dpt memaafkan org2 a.k.a kwn susah senangnnya kerana memaafkan itu bukanlah senang jika hati kita x dilapangkan dan aku ingin dia tahu bahawa aku sentiasa ada untuk dia, setiap masa, setiap ketika kerana aku akan selalu ada di sisinya dan hanya maut saja bisa memisahkan kami....amin~ SaYaNg AwAk TaW!!!=) don't be sad n let me hold yer hand dear~dilullabykan oleh noordotyrasulkhan

No comments:

Post a Comment