Search This Blog

MY suke dengar list...


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com

Tuesday, 28 December 2010

Please Hold My Hand..I wanna b Strong again..;)

Ermmm..makin nk jejak akhir tahun ni, macam2 benda jadi. Yang epi ada, yang x epi pon ade..n bila x epi tu la rasa macam idup ni haywire sikit..ke banyak ek? ntah..but really makes me feel "arghhhhh" x best!

Usah dirisau tamu yang sering bawa seribu kisah haru,
Aku akan tetap tersenyum menanti bulan yang satu,
Sapa aku, sapa kemanisan rindu dalam bingkisan waktu,
Yang sering ku pohon doa darimu yang datang bertalu.

But de very epi moment was when my lil caliph lahir kat dunia ni. He changed everything..n he can simply makes me smile wif his cuty handsome face...owh..how I really love him, n not 2 be forgetten my 3 other kids..Teeha, Putra n Azky a.k.a " Manje".. ( Ok!! saranghae!! (buat tangan bentuk love atas kepala) hehehehe..;) senyum jom..coz senyum ni penawar duka..in fact senyum nanti leh dapat pahala n murah pulak rezeki..patut org yg banyk senyum ni murah rezeki ek..( tp kalau tibe2 asben kite dpt msj n tetibe senyum,..hahahaha.. jeng3.. u better check it out..kusss semangat!~)


Ape jugak yang berlaku, samada baik @pon x baik..semua tu datang dari Dia, Si Maha Hebat, Si Maha Kaya lagi Maha Bijaksana dan Maha Mengetahui segalanya..Adula apa jugak yang menusuk hati pada Dia, Panjatkanlah Kesyukuran pd Dia tika diri beroleh kejayaan a.k.a. kegembiraan sebab "Doa itu Wireless but Coverage dia satu universe"~ betul x? x de sapa yang dapat samngkalkan keajaiban doa2 yang kita adukan, sandarkan pada Allah. Bila masa Allah nk bagi atau nk xpress, tu bukan keje kite, tu keje Dia. Dia tahu waktu n tika yang sesuai utk tiap2 sesuatu...

Suka untuk berkongsi ayat yg sentiasa aku pasak kat dada n minda sedar ni..;-


"Sekiranya setiap perkara itu kita buat semata-mata untuk mendapat redha Allah...berjaya atau gagal, kita tidak akan pernah rasa letih apatah lagi kecewa..",
dan
" Berpenat lelahlah kerana sesungguhnya kesenangan itu terbit selepas kesusahan menyingsing..dan janganlah berdukacita kerana hidup ini meletihkan, sebab demikianlah hidup ini diciptakan...;)"
x pe la..duka bukan berkhirnya hidup kita, banyak lagi benda lain yang mungkin bisa meng"epi"kan kita..sbb when one thing ends, something else begins..
Maka jom ramai2 kita wukufkan akhir tahun ini dengan peristiwa yang mungkin akan jadi detik kenangan manis dan sesuatu yang boleh kita ceritakan pada anak cucu cicit kita nanti....wassalam~

dilullabykan oleh noordotyrasulkhan

SAYA BLOGGER JOHOR....

Assalamualaikum semua kawan2 n Salam 1 Malaysia ...( nk jugak 1 Malaysia...ngeh3) ...
Agak2 amenda lagi la nk aku celotehkan kali ni. Nama Entri tu da cukup menggegarkan kot.. hihihi...Xtelly i ni jengah blog membe i n i dapat tau yg ade blog untuk negeri, so that i pon ape lagi..join la...kalau nk join, ni ha address dia:




Erm...pada 23hb November 1979, mak i lahirkan i n abah bagi i nama NOOR DOTY....huhu, masa tecik2 pueh kena ejek ngn kengkawan , ade yg panggil i ROTI..( x baek taw) , tp puratnya memanggil i dgn nama DOTY, kak Die, n Noor...suami i je yang panggil i ni ayang..ahaks~ n anak2 i pulak panggil i UMI..so sweet time dorang mule2 panggil i UMI..best sgt time tu..ngeeeeeeeee:)


U ols boley je nk kawan ngn i, kalau kat facebuk, search je nama penuh i..Noor Doty Rasul Khan, @ kat email i, maritza_ferrer79@yahoo.com.my, x salahkan nk bkawan reramai...kawwan jek pon, bukan nk wat skandal mcm musim skunk ni...musum suami org layan isteri org, isteri org couple ngn suami org..ishh, mintak la dijauhkan..amin~Then, maknanya,i x suke la nk pass2 no phone i kat sesapa yg i x brapa nk kenal. lain la kalau membe lama ke, n ape2 yg mmbawa ke arah biznez..huhu( sempat gak nk cr side income) ..


Lpas kawen 7 tahun yg lpas, i ikut asben i yg sangat ensem di mata i tu kat Johor Bahru, Johor. Kitaorg stay kat satu apartment yang serba ringkas hiasan dalamannya sebab i ni time ade mood je suke kemas umah..bukan mls, tp umh memang x serak..kahkahakah...Apartment yang kitaorg dok tu dekat je ngn umah MB Johor taw..best..hihihi, kat Bukit Saujana, Kononnya dulu, sume2 Pembesar2 JB dok kat area2 sini, sbb tu masih ade lagi umah2 design lama kat kawasan ni.


Dok kat area town ni senang, sebab dekat nk g shopping, nk g men bowling, nk g karaoke ke, nk g solat pon, pilih je nk kat mana sbb kitaorg dok kat centre of JB. Antara tempat yang agak best gak la kat Jb ni ialah;

Museum Istana Sultan Abu Bakar: kat sini ada berbagai perlengkapan istana seperti barang antik, furniture, perlengkapan makan, koleksi mata wang, danbanyak lagi. Istana yang selesai dibangun pada tahun 1866 atas prakarsa Sultan Abu Bakar ini masih digunakan untuk acara2 khusus, namun selebihnya dibuka untuk umum sebagai museum.

Masjid Sultan Abu Bakar merupakan satu dari masjid terindah di Malaysia dengan design arsitektur gabungan antara gaya muslim India, Persia dan gaya Eropa. Terletak di Jalan Masjid Sultan Abu Bakar, 80990, Johor Darul Takzim. Karena berlokasi menghadap ke selat Tebrau, dari tempat ini kita dapat melihat negara Singapura. Masjid ini mampu menampung 2000 umat, mulai dibangun sejak tahun 1892 dan selesai pada tahun 1900...Dulu, MAwi AF kawen pon dia wat kat sini...hihii;)


Danga Bay, tempat santai2 yang berada di tepi selat Tebrau ini sedang dibangunkan lagi dan bakal menjadi tempat lawatan yg cantik taw..skunk ni tgh under construction lagi, pagi2 jammed sikit la jalannya..tp makan2 kat sini pon best gak, biasanya Sporean la yg ramai datang~






Kalau nak shopping pon banyak pilihan gak, Angsana ade, Giant tu da biase kan, Danga City Mall, De Zone, erm..ade lagi x? Kotaraya pon ade...yg penting datang dulu..baru pilih n decide mana nk g. Tourist guide? I boley pe..hahahaha..iNsyaAllah boley...bukan susah pon, jalan2 je kan..ngeh3...

Setiap negeri mmg ada keistimewaan masing2 kan..but then I'M PROUD TO BE JOHOREAN..hihi...seb baik dulu mak x sempat lahirkan i kat Singapore sbb time tu abah still kat sana n sellau dok umah arwah nenek..kalau x skrang ni I/C I kaler lain la...hahahaha..

nway..nnt kite jumpe kat page yg lain lg k..have a nice day n May Allah Bless Us..amin~


dilullabykan oleh noordotyrasulkhan

Sunday, 21 November 2010

CeRiTa UjUnG MiNgGu BsAmA AnAk2,,,,



Salam isnin buat semua..semoga hari ini lebih baik dr yg semalam. Nak jugak bkongsi rasa dgn blog hati sendiri ni..sebab menulis blog ni seolah2 bercerita kpd diri sendiri, hati, mata, tangan semua seia sekata mendengar apa yg dikatakan oleh diri sendiri..
Day 1:




Mula Jumaat aritu, ajak abang g amek anak2 kat KOta Tinggi, umah mak mertua aku. Dah lama budak2 tu dok ngn babah n abib dia, bukan x nak jaga, tp abib x nak bg lg..dia kata bior baby beso sikit..lagipon aku mmg nk jugak dapatkan maid untuk jaga budak2 ni kat umh. Next yer putra da skul, teeha lagi, x kan la aku nk wat taska kat opis sendiri, so..by next yer mmg nak kena ade maid.mintak2 la yanty jumpa org yg sesuai..plz yanty....


Mula2 Putra x nak ikut balik, maklumla, dia dah selesa dok ngn baba n abib yg manja2 n dgr cakap dia. Kecewa jugak sebab plan nak bawak dorg jalan2 sempena cuti pnjg ni. Then, aku tpaksa plan n tipukan putra..seb baik dia x menangis masa lam kete..huhu...


Pagi Sabtu tu, abi kesayangan kami ajak kami kuar...yeaaaaayyyyy..budak2 mlompat epi. Da lama x kuo jalan sama2...abi slalu bz ngn keje sendiri, n masa ni la yg x akan kitaorg lepaskan kalau abi ajak jalan. Mule2 kitaorg g Danga Bay, Putra n adik nk g zoo..malangnya ari ujan. Tp, Allah dengar kata ati anak2 aku ni, n tiba2 Teeha cakap, " Umi, tengok tu kat sana, apa yg warna coklat tu?" n masing2 serentak cakap "ELEPHANT"...yeaaayyy..nmpk jugak gajah..n adik pon nyanyi, " gajah idung panjang, jalan bongkok2, telinga macam kipas...bla2...n sume anak2 epi..then kitaorg g mamam sebelum xtvt lain...


Then, dalam dok makan2 tu, kpala plan nk g mana lagi, n aku pon suggest kat abang, jom kita g Kluang, g blanje2 kat Kluang, g umh mak, g umh tok n opah. So..our next destination is Kluang la.. sampai Klaung dlm kul 6 ptg..then kitaorg makan lagi kat Kedai mamak ngn mak..ermmm..sonok la budak2 tu jmpe nenek n panjang pulak story dorang.


Lpas magrib kitaorg g umah Tok n Opah. MakWin, Mak na, Ibu, Mak Wa, sume ade..masing2 geram tengok kechomelan Aqeef yg kian mmbulat...bnyk betul Makwin snap pix kitaorg masa tu.n aku pon bkesempatan bbual ngn tok..tok kata bila n balik Kuala Kangsar, g la knal sedaraa-mara kat Perak nuh,n tok bg alamat, Istana kalsum kat aku...haaaa..Istana tau..sebab tok aku ni sebenarnya kalau ikut salahsilah kluarga Tok Yang Shafie dulu, tukang tabalkan sultan ..macam2 kisah pertabalan n cara2 pertabalan atuk cite. n Tok cakap tok nk dapat Datuk Seri Nara Diraja...erm..kita tunggu je la..yang penting, aku da dapat pujuk abang nk g Kuala Kangsar,..nk g kenal sedara mara,Pah Har, Cik Ain yg jd kesayangan Sultan Azlan Shah skrg ni...huhu..x sabar rasanya..abang kata kalau x de apa nk g bulan 12 ni...doakan ada rezeki kami anak branak ye..


Day 2:


Ahad, kitaorg plan jalan lagi..tp umi sempat masak kari daging, telur dadar n sayur sebelum kitaorg kuo bjalan. ermmm...arini kitaorg g Tesco..g cari barang2 sikit..tehn makan2 kat Kg. Kurnia area Kebun Teh tu..n lps makan, aku suggest kat abang , bawak anak2 g tengok lampu n suasana mlm sempena Hari Keputeraan Sultan Ibrahim, Sultan Johor yg ke 23 tu...betul ke 23 ek..huhu...best sanagt..budak2 seronok dapat tengok macam2 bende yg pokok diterangi ngn lampu2 yg cantik..siap kami bpposing sakan depan Majlis Daerah JOhor Bahru ...hahhahaha...semua org tengok kami..tp kami x kisah...niat kmai n suka2 kan anak2 kami...hahhaha....tq abi..
MAlam, semua da ngntuk n sampai kat umh, semua ready nk tdo..lps gosok gg, teeha, putra, adik terus babam n tdo..abi pon sempat umi belai2 n tdokan..n umi pon apa lg..ngadap lappy kesayangn umi ni la..upload pix2 tbaru yg disnap td..memang kami anak branak gemo bgambo...kikikikiki...

Apapun, credit untuk abi sebab mmbuat ujung minggu umi n anak2 amat bmakna..da lama x rasa epi macam ni..n umi arap sgt nnt akan ade lagi masa buat kami anak branak nk epi2...sayang abi sangat2....
dilullabykan oleh noordotyrasulkhan

Friday, 19 November 2010

Salam buat semua..baru bkesempatan nak hapdet blog ni..bukan apa..walaupon Putra n Aqeel x de disisi..tp Teeha n Aqeef buat umi bnyk keje gak kat umah..tambah pulak dgn permintaan abi yg umi kena taat n dahulukan...besenye umi tulis masa nk tdo atau time sume da tdo..tp kalau abi ajak umi tido awal , last2 umi tdo sampai subuh..hahhhaaa..

Alhamdulillah..abi dah bjaya bgelar artis nasyid. Tu niat abi sejak dia remaja belai dulu...n abi pon dah record single terbaru dia..tajuknya 'DEMI HARI ESOK" , lagu n lirik semuanya dinukilkan oleh HH @ Hafiz Hamidun..best jugak lagu tu umi dengar. Credit untuk kumpulan abi isitu ACCESS ..semoga usaha abi utk tambah pndapatan kluarga, nk bdakwah ..dimudahkan Allah jua hendaknya. Umi doakan yg terbaik buat abi n kawan2nya..Apa yg umi harapkan ialah agar abi sentiasa betulkan niat n berada dilandasan yg betul. Takut bila tengok dunia seni ni..macam2 benda jadi. Artis nasyid pon bcerai-berai. Mintak Allah jauhkan pada kluarga umi..

Then pasal Raya KOrban pulak...kali ni umi x dapat balik beraya dgn abah kesayangan umi n adik2 yg lain. Umi sedih la jugak...tp umi ada suami, dan sbg istrei umi kena ada sentiasa di sisi abi..cuma kadang2 tu umi rasa sedih la sebab bukan slalu dpt bkumpul ngn famly...apapun umi harap ada klapangan masa buat abi nnt , so that abi dapat bawak umi n anak2 balik jumpa sedara mara n sahabat handai kat Kelantan..x pon dapat masa untuk sama2 ngn abah. apakan daya, abi terpaksa btugas di pagi raya,,,unmi redha je la..huk huk huk....huhu..

Then ada jugk kisah pasal Teeha dapat jd best student kat Sekolah Taman Kanak2..Teeha dapat Best Performance in Computer 2010...apa xnya, kat umh asyik ngadap lappy umi je..then sebagai perangsang untuk teeha, umi hadiahkan Compact Presario CQ35 untuk Teeha...bukan main suke dia. Petang tu jugak ajak umi g KotaRaya beli sticker barbie, pooh , nk tepek kat lappy dia....semoga teeha terus bjaya n cemerlang...n yg paling penting teeha jd anak yg mndengar kata.

Dalam kesempitan dan masa yg terhad , umi sempat gak baca buku Tanda2 Kecil Hari Kiamat.ade la bbrapa chapter yg baru je umi sentuh...sambil2 dodoi zikirkan Aqeef..umi bacala buku ...huhu..n kat bawah ni umi cuba simpulkan apa yg umi baca....ade la sikit..kata sharing tu caring kan... semoga apa jugak yg kita buat ni akan dinilai Allah dan semoga kita sentiasa di bawah lembayung rahmat Allah jua hendaknya.



Diriwayatkan dari Ibnu Abas r.a., ia berkata,”Rasulullas SAW bersabda,” Pada akhir zaman akan muncul golongan-golongan yang berwajah manusia, namun berhati setan.”Mereka seperti srigala buas yang hatinya tidak memiliki belas kasihan sedikitpun. Suka menumpah darah dan tidak suka menjauhi yang buruk. Jika engkau mengikuti, mereka akan mendekatimu. Jika engkau menjauhi, mereka akan mengunpatmu. Jiak engkau memberi amanat, mereka akan menghianatim.Pemuda – pemuda mereka ugal-ugalan dan para orang tuanya suka berbuat maksiat, tidak menyuruh untuk berbuat kebaikan dan tidak melarang berbua t kemungkaran. Membanggakan mereka adalah suatu kehinaan dan meminta sesuatu dari mereka adalah kemiskinan.

Hukum di kalangan mereka adalah bid’ah dan bid’ah di kalangan mereka adalah sunah. Sehingga ketika allah memberikan kuasa kepada orang-orang jahat dari mereka, kemudian orang-orang baik dari mereka berdoa, maka tidak diterima doanya.”Berkata Asy-Syekh Muslim Al-Abadani,”Shaleh Al-Muri, Abdul Wahid bin Zaid, Atabah Al-Ghulam, dan Salamah Al-Aswad datang kepada kami lalu pergi ke pantai.”Pada suatu malam, kusiapkan makanan dan kuundang, mereka untuk datang. Ketika datang, dan kuletakkan makanan dihadapan mereka, tiba-tiba terdengar suara keras di tepi pantai. Awaslah kalian, makanan dan kelezatan telah melalaikan kalian dari tempat yang kekal (akhirat). “Keduanya tidak berguna. Berteriaklah Atabah terus jatuh pingsan dan menangislah orang-orang, lalu kami angkat makanan itu dan tidak kami makan sesuap pun.Rasulullah Saw bersabda,” akan datang suatu zaman di mana orang akan menganggap sunahku sudah usang dan memperbaharui bid’ah.Barangsiapa mengikuti sunahku pada waktu itu, ia menjadi asing dan tinggal seorang diri.barangsiapa mengikuti bid’ah ia akan mendapatkan lima puluh orang teman atau lebih.”Para sahabat bertanya,” Apakah mereka melihatmu?”Nabi Saw menjawab, “Tidak”.Para sahabat bertanya,” Apakah turun wahyu kepada mereka?”Nabi Saw menjawab,”Tidak.”Para sahabat bertanya,” bagaimana mereka itu?”Nabi Saw menjawab,”Seperti garam di dalam air, hati mereka meleleh seperti garam didalam air.”Para sahabat bertanya,” Ya Rasulullah, bagaimana ,mereka menjaga agama?”Nabi Saw menjawab,” seperti bara api ditangan, jika engkau letakan akan padam, jika engkau ambil dengan tangan ia akan membakar.” (KITAB USFURIYAH)


dilullabykan oleh noordotyrasulkhan

Friday, 5 November 2010

INSAN TUA YANG KU PANGGIL ABAH....

Assalamualalaikum dan Salam 1 Malaysia.. juga Salam Deepavali utk kaum2 Hindu di mana saja anda berada...

Dah lama aku x hapdet blog ni....bz dengan keje2 opis n keje yg 4sure x akan abis..keje umah..huhu~ kaku , biol, ilang idea, mengoi kejap sbb x tau apa yg nk dihapdetkan.. x taw dr mana nk start.. bnyk benda dah tinggal...kalau x , mau dlm sehari tu, 1-2 post aku publish...kikikiki...

Ermm..last 30hb Oktober, aku n anak2 g KL..Damansara paling tepat..umah Betty n Yanty. Kitaorg datang KL naik kete baru Ketty..Kete BLM...kaler itam, ntah ape ntah no plat kete dia, hilang sudah dr memori kad otak aku ni..gasak la...tu x penting ( bukan artis glemer pon...kahkahkah)..

Xtelly kitaorg plan celebrate besday abah..yg ke 72 thn. Dah lama rasanya x sambut sama2 adik2 yg lain n qasad yg utama masa tu ialah sbb nk epi2 kan abah. Sian dia, dah 72 thn pon masih jugak keje, cari rezeki, tunai tanggungjawab. IShh...kalau cerita bab keje abah...mmg sayu. Apa x nye, seusia macaam tu, abah buat macam2 keje kat Spore tu. Seawal jam 4 pg, abah keluar dr stor tmpay tdo dia kat kilang tu utk cari kotak2 yg boleh dijual n mndatangkan duit..pakai seluar pendek cina, t-shirt pagoda lusuh, pakai jugak topi besar supaya wajahnya terlindung sbb x nk dikenali. Bukan malu..( kalau malu abah x akan buat keje mcm tu...tp x nk malukan kawan2 n anak2 dia..) then, bila dah agak terang sikit, abah bgegas pulak balik kat port dia sbb dlm masa yg sama abah ialah seorang security guard ..from 7pm to 7am..

Bila abah dah hand over tugas pada Guard yg gantikan shift abah, abah akan jd cleaner pulak kat kilang yang sama...kutip sampah, buang sampah, basuh toilet n apa2 keje yg cleaner perlu buat..lepas siap keje as a cleaner tu, abah akan g jual pulak hasil yg dia dpt subuh2 ari td...n bila dah nk kul 12 gitu la, baru abah lelap mata kejap. Tu pon kalau dia x kuar JB..kalau kuar, terus sambung xtxt dia ..n macam gitu la setiap hari..

Semua yg abah buat tu sbb abah nk tunaikan t/jawab dia..nak cr rezeki. Duit yg dia dapat bnyk2 tu, dia akan bg anak isteri dia ... sampaikan keinginan sendiri dia abaikan, dia tolak tepi.. x de sapa tau apa yg ada dlm hati abah sebab abah x pernah cakap dia mnyesal buat semua tu, dia penat buat semua tu...n inilah yg mmbuatkan title "ORG YG PALING AKU SAYANGI" kekal pada abah. Begitu jugak pada adik2 aku yg lain. Kalau semua org mengagungkan ibu, kami 6 beradik amat mengagungkan abah...

Ni antara list2 yang adik2 aku bagi pada aku utk menggambarkan sapa abah pada dorang:

DOTY: abah kuat bkerja , mngenepikan KEINGINAN sendiri sehingga makan pakai pon dahulukan anak2..
DOTY: w/pon abah x ade dgn aku, aku selalu rasa dia ada di sisi aku sbb perkataan2, semangat2 n tunjuk ajar yg dia bg pd kita semua...
DOTY: Abah sanggup memalukan diri sendiri BUKAN MEMALUKAN anak2 demi utk mmastikan apa yg tbaik utk anak2 dia... ♥ u ABAH!!!
BETTY:slalu jg ati ank2 even ati sndri sedih cz xnk ank2 kecik ati..suke membahagiakn org ln even at da bck org kutuk2...
KABER:
1.bila aku bangun kul 3/4 pagi, dia akan bangun gak and buatkan air untuk aku..
2. leadership and seorang spokeperson yang berkaliber.
3. handsome.
4. macho.
5. berani.
6. Very strategic person.
7. Permbersih.
KABER: One thing that make him so special. He treat us/our siblings, macam kawan dia. Tp kitorg still hormat dia.and by the way, dia jugak sgt special, sebab dia melahirkan anak2 yang hensem dan cute..macam aku..hahahahahahaha.
FAIZ:tkde sorg pon yg dpt calange abah...jahat2 aku...
hensem2 aku..bile dkt ngn die..aku jge btol2..
YANTY: APE NIE,..SEMUE YG AKU NK CKP SEME KORG DA CKP...APE YG PLG AKU SKE TTG ABAH,.TIAP MS DIE PK SAL ANK2 DIE JE..PSL PROBS ANK LA,.TP SAL DIE,.DIE TOLK TEPI...LOVE U SO MUCH ABAH......
KETTY: abh pandai bekerja n carik duit..sanggup susah tok anak2..so bila anak2 susah tok dia pon xterasa kn3x??k.doty?:P
lg satu,the way he think..sesuai ngn peredaran usia dia...matured bertempat...
apepon,i proud everything in n about him!dat ...wat we called 'AYAH'...sesuai................

Selain drpd tu, abah ni mmg suka pd binatang, kucing, even anjing pon baik ngn abah ..nak tau knp? Abah selalu pesan pada sapa yg nk dtg tengok dia, bawak 2 bgkus nasi ayam ke, nasi blauk ke, ..tp ada lauk la, sbb dia nk bg kucing n anjing yg ada kat kilang tu. Satu hari, org tu bawak 1 bgkus je..abah yg masa tu mmg lapar (sebab sayang nk beli makanan pakai duit dia sbb nk jimat n nk anta kat kg) makan sesuap je nasi ayam tu, n nasi tu abah bg kucing makan, ayam abah bg anjing makan...Ya Allah..mulianya hati abah...Menangis aku dengar..apa jugak bnde yg abah buat mmg akan jd kenangan n sayu buat aku, n aku percaya adik2 pon akan rasa benda yg sama. Sayanng pada abah mmg x pnh kurang malah semakin hari semakin sayang...Semoga Allah panjangkan umo abah n beri kesihatan pd dia..amin..

Itulah hebatnya seorang lelaki yg kami panggil ABAH..de one n only abah yg kami puja..n kami doakan abah panjang umur, SIHAT, KUAT, TABAH n sentiasa dilindungi ALLAH..
Siapa jugak abah, kami tetap sayang abah~~




Untuk abah, doty tujukana lagu ni khas utk abah:

Ketika berjauhan
Masihku rasa hangat kasihmu ayah
Betapaku rindukan redup wajahmu
Hadir menemaniku

Terbayang ketenangan
Yang selalu kau pamerkan
Bagaikan tiada keresahan

Chorus
Walau hatimu sering terluka
Tika diriku terlanjur kata
Tak pernah sekali kau tinggalkan
Diriku sendirian
Ketika ku dalam kedukaan
Kau mendakap penuh pengertian
Di saat diriku kehampaan
Kau setia mengajarku
Erti kekuatan


Terpancar kebanggaan
Dalam senyummu
Melihatku berjaya
Bilaku kegagalan
Tak kau biarkan
Aku terus kecewa

Dengan kata azimat
Engkau nyalakan semangat
Restu dan doa kau iringkan


Terbayang ketenangan
Yang selalu kau pamerkan
Bagaikan tiada keresahan


Tak dapatku bayangkan
Hidupku ayah
Tanpa engkau di sisi
Semua kasih sayang
Yang kau curahkan
Tersemat di hati







dilullabykan oleh noordotyrasulkhan

Thursday, 21 October 2010

HATI PANAS, PANAS HATI, SOAL HATI...




Salam senyum semuanya...



Semalam saya seharian dalam keadaan marah aje. Ternyata Syaitan bjaya mmbuatkan api kemarahan saya membuak2 mnjadi2. Biasanya saya susah nak marah dan sekiranya ada , saya bjaya kontrol..tapi semalam..saya gagal..gagal mntadbir hati supaya tenang dan sabar. Mungkin banyak amalan2 yang biasa saya buat diabaikan kot..Ya Allah, ampunkan hambaMu ini Ya Allah..

Memang susah menjadi isteri, ibu dan pekerja kerajaan. Banyak hati pihak2 yang perlu saya jaga walaupun saya tahu saya x mampu mmuaskan hati semua pihak. Namun rasa , semangat , cita utk buat yang terbaik kadang2 dibayangi dikelami oleh kata2 jahat yang ada dlm diri , yang pasti dibisikkan oleh laknatullah .



Susah bilamana kita rasa kita sudah buat yg terbaik , korbankan sesuatu yang kita ada, kpunyaan kita, semata2 nak tengok org yg tersayang senyum n bahagia, dan akhirnya pengorbanan kita tu disalahertikan, malah mmbuatkan kita rasa menyesal. Saya cuba utk mmbetulkan , mengikut, patuh dan taat pada sesuatu yang diharapkan, namun penerimaan org yg menerima tetap x sama... ternyata saya gagal lagi..



Taat pada Allah, pada Rasul, pada Suami, pada ketua, pada ibubapa..semua tu dalam kepala saya tiap2 hari. Doa agar saya tidak dilekakan dengan sesuatu yang boleh mmbuatkan saya ingkar pada apa jugak yang diarahkan sentiasa saya ucap, namun siapa saya utk melawan kuasa Yang MAha Menentu.


Kecewa juga bilamana kita dituduh melayan seseorang yang lain lbh dari yang patut dan taat pada seseorang lbh dari patut..(apa ayat aku nih) ..suami saya menegur saya, saya susah utk menerima pandangannya, tapi kalau pandangan tersebut datangnya dari ketua jabatan mahupun sesapa yang lbh tinggi pndidikannya ,, maka senang utk saya terima. Ah..saya kecewa mndengar pnytaan tersebut. Betapa dia tidak tahu yang saya meletakkan dia no 1 selepas Allah dan Rasul. Kenapa harus mmbuatkan saya rasa gusar dengan pnyataan dia? Atau saya memang buruk dan xx pernah elok di amta dia? Aduhhhhhh...memang semalam hari yang membuat saya down. Down dengan sesuatu yang bukan sepatutnya blaku.


Ntah..hati ni msih x selesa, x segar, x gembira..malah tidur pun x lena bilamana dia mmbiarkan saya tidur ngn anak2 je..aduhhhh (bukn dia x tau saya x boleh lena kalau x ade dia kat sebelah )..susah2....komunikasi x bjaya , komunikasi gagal lagi..



Sambil dengar lagu Kekanda Adinda yang dinyanyikan oleh Atilia n Monoloqni saya senyum sendiri..macam sesuai aje lagu ni ngn situasi kami....bila suami x tau dia PERDANA, dia UTAMA, dia SEGALANYA , dia NYAWA..ni lah jadinya....



Ya Allah..kembalikan keadaan yang sediakala..jangan Kau uji aku dengan apa yang tidak mampu aku tanggungi..pinjamkan aku sedikit kekuatanMu agar aku bisa jalani, harungi setiap apa jua yg datang. Kuatkan azam dan semangatku utk bdepan dgn semua..













dilullabykan oleh noordotyrasulkhan

Friday, 15 October 2010

Menggembirakan dan gembira...:)


> " Salam...doty, ada kat umah x malam nanti? nak datang la..alya n mohd nak
bg present kat teeha, putra, aqeel n baby aqeef."
>" ada kak leen..datang la...ngeh3.."

****************************************************************

Tu antara sms yang aku terima dari biras aku lewat petang tadi...sambil2 menyapu hall umah ni aku reply sms kak leen...n terus update ngn Teeha," Scha(konon..panggilan teeha yg terkini )....Alya n Mohd nak dtg mlm karang..nk bg present..
Melompat katak la si teeha dapat tau kazen2 dia nak mai umah..n sibuk cakap " Umi, kemas2 sikit eh..Alya nak datang ni..ok, teeha nak siap jap..umi kemas2 k.." Amboi..bukan main lagi si sulung ni..padahal yang nak datang tu dah selalu jumpa...tapi may b ukhuwah antara anak2 kecil ni lebih indah dan suci jika nak dibandingkan dengan ukhwah orang2 dewasa yang kadang2 ada jugak yang x suci..


Sabda Rasulullah SAW antara lain maksudnya, tidak beriman seseorang itu selagimana dia tidak menyayangi orang lain sebagaimana ia kasih akan dirinya sendiri. Hadis ini jelas sekali menuntut kita berkasih sayang antara sesama makhluk malah juga kepada haiwan2..dan daripada mahabbah/kasih sayang inilah RAHMAT Allah boleh terhasil..( teringat kata2 Abu Razeen a.k.a. Penolong Pengarah Kanan @ ofis...)
Lebih kurang kul 9 lbh macam tu la Alya n Mohd sampai..apa lagi..menjerit2 la bila jumpe kasen kuzinya tu...kalau ada Putra mesti lagi kecoh..apakan daya, Putra kat umah abib n babah nya...


Hadiah2 yang anak2 aku terima malam ni membuatkan mereka senyum..n yang pasti Aqeel hanya duduk je kat sofa main mainan...manakala "Scha" pulak berangan dengan prsent dia....ni la namanaya kanak2..x perlu fikir masalah apa2. Hanya tau susu, main, seronok dan apa saja yang bkaitan dengan naluri seorang kanak-kanak..

" Umi, ni tete mecedis adik ..adik nak tuntuk abi,...mana abi ni umi, abi teje ke? " c manja Aqeel asyik dok ulang ayat ni....memang aqeel ni minat bab2 kereta( tete ..bahasa aqeel ), macam abi dia sebijik...kalau dapat dok kat stereng kete, wah...mmg dia suke..lagi2 kalau nampak mercedes benz kat jalan2 ..mesti riuh dalam kete....

Anak-anak kecik yang dikurniakan Allah dalam sesebuah rumahtangga tu sebenarnya ujian yang Allah kirimkan untuk kita sebagaimana yang Allah dah perJELASkan dalam Surah Al-Anfal iaitu antara lain maksudnya;

“Dan ketahuilah bahawa harta benda kamu dan anak-anak kamu itu hanyalah menjadi ujian dan sesungguhnya di sisi Allah jualah pahala yang besar.” (Al-Anfal : 28)


Allah SWT telah menjelaskan kepada kita dalam ayat ini bahawa harta benda dan anak-anak yang kita sayangi ini merupakan satu ujian kepada kita. Jika harta benda yang kita perolehi dengan secara yang halal dan menggunakan ke jalan yang halal maka beroleh ganjaran yang besar daripada Allah SWT. Dalam ayat ini juga Allah SWT telah menyebut anak-anak juga merupakan ujian kepada orang yang beriman. Jika anak-anak yang kita didik mengikut acuan Islam, maka kita akan beroleh ganjaran yang besar hasil ketaatan mereka.
Dan atas sebab itulah aku sentiasa mengamalkan doa yang diamalkan oleh Nabi Allah Ibrahim a.s seperti dalam firman Allah :

Maksudnya “Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku anak yang terhitung dari orang-orang yang soleh!”
Semoga anak2 cahayamata kurniaan Allah kepad aku dan suamiku ini mampu kami didik menjadi anak yang bguna kepada agama , bangsa dan negara dan yang penting anak yang mampu mendoakan kami setelah kami tiada nanti....
p/s: Crdt 2 anty leen, ami cin, alya n mohd oso de baby 2 born sebab make my kids day...




dilullabykan oleh noordotyrasulkhan

Thursday, 14 October 2010

pengorbanan seorang insan bernama ISTERI...

Sanggup berpindah dari naungan keluarga sendiri dan kemudiannya menyerahkan jiwa dan raganya kepada seorang lelaki asing bukanlah satu perkara yang mudah. Walaupun lelaki itu telah dikenalnya tapi si lelaki tetap masih orang asing dalam kehidupannya.Kini dia menyerahkan maruah dan kehormatannya kepada lelaki itu yang mungkin akan menjadi satu-satunya teman hidupnya sampai bila-bila. Ini dikira satu pengorbanan. Mungkin boleh dikatakan, inilah pengorbanan pertama yang dilakukan oleh seorang wanita bila bergelar isteri.

Kehidupan seorang isteri dalam bahtera rumah tangga selepas itu menemukan dia pada banyak saat dan ketika di mana dia melakukan pengorbanan demi pengorbanan. Kecil atau besar, sedikit atau banyak, pengorbanan pasti ada dalam kamus hidup seorang isteri.
Waktu merelakan dirinya diambil sebagai isteri, dia telah menggadai diri dan kebebasannya untuk hidup bersama suami. Tidak ada lagi kehidupan yang agak merdeka di bawah kawalan ibu bapa. Tidak lagi bebas mengisi masa bersama teman-teman. Atau memenuhi pelbagai aktiviti dan mengejar cita-cita peribadi. Semua itu tidak dapat dikecapi lagi. Dia kini sudah terikat dengan tanggungjawab kepada suami.

Kemudian isteri akan menempuh kehidupan bersama suami tidak kira bagaimana pun bentuk kehidupan itu. Liku dan ranjau di hadapan belum diketahui. Kalaupun lebih susah dari sebelumnya, isteri selalunya sanggup berkorban dan bersusah-susah demi meneruskan hidup bersama suami.
Ada isteri yang menyimpan rahsia kesusahan hidupnya dari pengetahuan keluarga. Demi menjaga maruah suami, seboleh mungkin dia akan cuba menutup kesusahan hidupnya bersama suami. Dia tidak mahu kaum keluarganya memandang rendah pada suaminya. Lebih-lebih lagi kalau kaum keluarga si isteri lebih berdarjat dari suami. Menjaga rahsia rumah tangga dan aib suami menjadi perjuangan dalam hidupnya. Hingga dia sanggup berkorban kerananya.

Kalaupun kehidupannya selepas berkahwin diliputi kesenangan, pasti ada waktu-waktunya isteri perlu dan harus berkorban. Si isteri sendiri mungkin tidak merasakannya sebagai satu pengorbanan kerana dia gembira melakukannya demi suami. Contoh paling mudah, isteri selalunya akan mendahulukan suami dan anak-anak lebih dari dirinya. Apa yang suami dan anak-anak teringin hendak makan misalnya, dia sanggup sediakan. Tidak mengapa kalau masakan itu bukan kegemarannya sendiri. Citarasa suami lebih penting dari citarasanya sendiri.
Isteri juga selalunya mendahulukan ibu bapa dan keluarga suami. Kerana baginya, memuliakan keluarga suami sama seperti memuliakan suami juga.

Kehidupan seharian dalam sesebuah rumah tangga menyerlahkan banyak pengorbanan isteri. Bersengkang mata hingga jauh malam untuk membereskan urusan rumah mungkin tidak dirasakan satu pengorbanan oleh seorang isteri. Begitu juga bangkit awal pagi untuk menyediakan juadah sarapan. Kerja-kerja itu sudah dianggap ALAH BISA TEGAL BIASA. Sudah menjadi kerja rutin yang setiap hari dibuat. Tetapi semua itu menuntut masa dan tenaga. Bermakna, isteri harus korbankan masa dan kerehatannya. Mungkin juga kesihatan. Semuanya untuk memastikan rumah yang dihuni bersama suami dalam keadaan terurus. Nyaman selesa dan membuatkan suami bahagia.
Menjelang bergelar ibu, seorang isteri akan melalui ujian dan cabaran tersendiri. Namun, rasa bahagia mengandungkan anak hasil perkongsian hidup dengan suami membuatkan dia lupa penanggungannya sewaktu sarat mengandung. Memang kadang-kadang rasa agak tidak selesa dengan perut yang membesar.

Suami yang memandang pun rasa rimas melihat pergerakan isteri yang terbatas, inikan pula isteri yang menanggungnya. Namun, rasa tidak selesa itu hilang bila timbul bayangan cahaya mata yang bakal ditimang. Isteri sanggup melalui detik ujian dan cabaran sewaktu mengandung demi kasih pada suami dan anak dalam kandungan. Dalam keadaan sarat mengandung, isteri masih aktif di rumah. Membawa perut yang memboyot, dia masih sanggup turun ke dapur, membasuhkan pakaian suami, menjemur kain baju, basuh pinggan mangkuk, mengelap lantai, membersihkan habuk dan bermacam lagi.


Banyak kerja yang dilakukan oleh isteri ini adalah hakikatnya untuk membantu suami membereskan urusan rumah tangga. Kerja-kerja yang menjadi tanggungjawab bersama itu dibuat oleh isteri demi memberi khidmat bakti kepada suami.
Tidak ada isteri yang merungut kenapa dia harus menanggung sakit bersalin dan berpantang lepas bersalin. Sebaliknya isteri boleh senyum selepas mengalami kesakitan yang tak tertanggung sewaktu bersalin. Selepas berhempas-pulas bersabung nyawa di meja bersalin, beberapa minit kemudian dia boleh melemparkan senyum puas bila menatap wajah suami dan wajah anak yang masih merah. Bukan cerita sakit bersalin yang diluahkan pada suami, tapi cerita gembira menimang cahaya mata. Walaupun isteri tahu sakitnya bersalin, tapi setiap kali mengandungkan anak suami, si isteri tidak pernah meluahkan rasa takut dan ngeri untuk bersalin lagi. Kalau ada suami yang pernah menemani isteri di meja bersalin dan melihat penanggungan isterinya sewaktu meneran anak, dia akan tahu beratnya sakit yang ditanggung waktu itu. Memang isteri terpaksa berhempas-pulas. Mungkin suami tidak akan sanggup melihat isteri menanggung sakit seperti itu lagi, tapi si isteri tetap bersedia mengharungi kesakitan yang sama.

Demi kegembiraan bersama memperolehi cahaya mata, soal sakit dilupa-lupakannya. Pengorbanan isteri ini, jika difahami oleh suami, pasti akan sangat dihargai. Melihat wajah anak-anak, terbayang keperitan yang dialami isteri waktu mengandung dan melahirkannya dulu.
Selepas melahirkan anak, isteri harus berkorban pula membesarkan si kecil. Menyusukannya tidak kira waktu, membersihkan najisnya, memandikannya, menyuapnya ketika sudah boleh makan, menadah telinga mendengar tangisannya bila si kecil meragamâm. Kemudian memenuhi tanggungjawab mendidiknya dan berdepan dengan segala kerenahnya. Belum pun anak itu cukup besar, isteri mengandung lagi dan melahirkan si adik pula. Terpaksa pula memberi perhatian dan jagaan pada si bayi di samping meneruskan proses jagaan dan didikan kepada si abang atau si kakak. Sebahagian besar keperluan anak-anak ini, isterilah yang membereskannya. Isteri benar-benar menjadi tangan kanan suami untuk memelihara dan mendidik setiap orang anak yang lahir dari zuriat suami.
Semakin bertambah anak, semakin bertambah pula tanggungjawab isteri. Semakin banyak kerja perlu dibuat. Namun isteri masih orang yang sama, dengan kudrat fizikal dan kemampuan yang dulu. Di samping harus meneruskan layanan kepada suami dan kerja-kerja pengurusan rumah tangga yang sentiasa ada dan bertambah. Jarang sekali ada isteri menuntut bayaran dari suami bagi kerja-kerja OT @ lebih masa yang dibuatnya. Lebih-lebih lagi untuk menuntut gaji. Kalau suami faham dan tahu menghargainya, alhamdulillah. Kalau suami mahu sama-sama ringankan tangan untuk membantu, syukur. Kalau suami sekali-sekala mahu memberi penghargaan dalam bentuk material atau hadiah, itu dikira sudah cukup baik. Paling tidak, penghargaan dalam bentuk kata-kata, sikap dan belaian mesra pun amat tinggi harganya.
Namun, kalaupun suami tidak faham, tidak prihatin dan tidak mahu menunjukkan penghargaan serta pengiktirafan, isteri akan tetap melakukan kerja-kerja menguruskan rumah tangga.

Lebih berat tanggungjawab dan penanggungan isteri bila dia juga keluar bekerja. Di luar rumah, dia berkorban tenaga membantu suami mencukupkan sara hidup keluarga. Di rumah, dia meneruskan kerjaya sebagai isteri, ibu dan suri rumah. Kalau tiada pembantu rumah, dia akan berdepan dengan lebih banyak kerja untuk dibereskan. Balik ke rumah, dia sanggup korbankan masa rehatnya untuk menyambung kerja yang tertangguh. Layan suami, layan anak-anak, sediakan makan minum, basuh pakaian, berkemas rumah, seterika baju dan banyak lagi.
Paling ketara bila isteri pulang kerja bersama suami. Balik ke rumah, isteri selalunya bersedia untuk layan diri bagi apa-apa keperluannya sendiri. Namun untuk suami, dia sanggup beri layanan istimewa. Kalau suami dilihat kepenatan, isteri sanggup melupakan kepenatannya sendiri untuk memenuhi keperluan suami. Paling tidak, terus ke dapur untuk menghidang air pelepas dahaga suami. Mengorbankan kerehatannya sendiri demi mendahulukan keperluan dan keselesaan suami.





Memang ada isteri yang merungut. Memang ada isteri yang membebel dan mengungkit. Memang ada isteri yang meluahkan rasa sakit hati bila melihat suami rehat-rehat ketika si isteri sibuk melakukan ops dapur, ops bilik air, ops bilik tidur, ops halaman dan pelbagai OPS lagi. Sebab bukan semua suami yang mahu berkongsi melakukan kerja-kerja di rumah. Bukan semua suami bersikap sporting dan tahu menghargai susah payah isteri.

Tetapi dalam merungut dan membebel itu pun, segala kerja tetap dibuatnya. Suami hanya perlu sabar sedikit sambil menadah telinga mendengar bebelan isteri. Dalam waktu yang sama, kalau suami hendak makan, ada juadah tersedia. Hendak pakai baju, pakaian siap berbasuh. Hendak bermain-main dengan anak kecil, kencing berak anak sudah dicuci.
Kalaupun ada isteri yang menjeruk rasa kerana suami semacam tidak hargai segala khidmat baktinya, namun jarang ada isteri yang sanggup mogok dari tugas sebagai isteri, ibu dan suri rumah.

Dia mengharap sedikit tanda berterima kasih dari suami tetapi tidak sanggup meluahkannya dengan kata-kata. Hanya gerak-geri atau bahasa badannya saja yang berbicara. Kalau suami faham, fahamlah. Jika tidak, isteri selalunya akan hanya memendam perasaan. Hatinya mengharap dan meminta tanpa kata-kata. Atau dia akan meluahkan rasa di atas kertas. Bila suami dilihat langsung tidak menghargai, waktu itu mungkin coretan di kertas mengganti lidah berbicara.( mmg pnh buay gini pon)

Berat macam mana pun kerja yang dibuatnya, isteri akan rasa puas dapat melakukannya. Dia buat kerja dengan rasa gembira. Tugas dan kerja yang nampak berat bagi suami dapat dibereskan oleh isteri dengan agak mudah dan ringan. Walaupun tika usia telah senja dan si isteri telah menjadi nenek, dia masih isteri yang dulu. Isteri yang akan sentiasa mengutamakan dan melebihkan suami.

Ini satu kelebihan wanita. Allah jadikan fitrahnya dari segi fizikal dan kehalusan perasaan, mampu menanggung segala macam tugas dan tanggungjawab dalam rumah tangga. Lebih-lebih lagi kalau isteri dapat rasakan apa yang dibuatnya itu akan membahagiakan suami dan mengganjarkan pahala dari Allah. Di situ dia mendapat motivasi dan lebih bersemangat untuk buat bermacam-macam kerja.
Suami yang faham akan menambah motivasi untuk isteri melalui ucapan terima kasih, kata-kata pujian, belaian, kasih sayang, sikap prihatin, turut membantu dan sekali-sekala memberinya hadiah. Segala penat, segala lelah dan segala penanggungan akan hilang bila semua itu suami hargai.

Rasanya tidak mungkin untuk menyenaraikan satu persatu susah payah dan pengorbanan isteri. Bentuk-bentuk pengorbanan pun tidak sama antara seorang dengan seorang yang lain. Tetapi cukuplah dikatakan bahawa sebagai suri dalam rumah tangga, isteri umumnya menanggung (suffer) banyak perkara. Isteri sanggup berkorban kerana dia rela mengutamakan, mendahulukan dan melebihkan suami berbanding dirinya.




dilullabykan oleh noordotyrasulkhan

CERITA NAIK PANGKAT, NAIK KERJA, TUKAR BILIK BARU..

Salam...

13hb Oktober yang lepas, aku naik keje balik. tu pun selepas 2 bulan berpantang, bercuti, bersukaria, berjalan2 dan segala macam ber yang aku buat. And aritu aku anik ofis ngn bangganya walaupon lambat 1 minit ( sebab lift ofis punya pasal...grrrrr) x pasal2 punch card aku merah utk hari pertama aku naik kerja..adessss..seb baik boss beso x de, kalau x mesti da dapat sound maut dr dia...hahhahaha..



Tapi kali ni aku naik ofis dengan pangkat yang baru...alhamdulillah...Lahirnya my lil caliph bersama rezeki yang tidak kami sangka. Aku dapat naik pangkat di ofis yang sama ( dengan pertolongan seseorang yang bersimpati la konon ngn aku..hahahha) iaitu sebagai Pembantu KANAN Undang-Undang (L32) .



Ini bermakna tugas aku makin banyak n tanggungjawab shud b makin berat la..x leh la nak buat2 nakal macam dolu2..tp kenakalan dengan aku ni dah x boleh dipisahkan, macam mana? x reti pulak aku nak jadi pmpuan skema yg kontrol2..may b aku bukan macam tu kot n lebih senang jadi diri sendiri. Alhamdulillah aku masih punya rasa malu dan punya kawan2 yang mampu menegur aku kalau aku terlebih dudaaa(setakat ni x pernah la...)

Akibat dari kesan naik pangkat tersebut, maka aku telah men'decide' untuk bertukar bilik..(konon naik pangkat bilik pon kena tukar, x tukat pon x pe) ..hahhaha..bukan apa, bilik lama aku tu telah diserang oleh mizz RAT dan konco2 nye..abis barang2 aku..adess n najis2 meraka dibuang sesuka hati..tu yang malas nak stay kat bilik tu lagi. Kalau kira tu memang port best sebab belakang sikit, senang nak buat apa..a.k.a tido la tu..ngeh3...hahhah..tp disebabkan masalah utama tu lah aku tukar niat..lantak depalah nak cakap apa...






Tu satu cerita...cerita lain pulak semenjak naik keje ni, ada pulak secret admirer ...sms aku cakap suka tengok n perhatikan aku...kuang3...n dat person tau aku ni isteri orang, beranak 4 pulak tu...cuma dia juz nak bkawan jek..Adesss..lemah sungguh. Cuba untuk membayangkan cerita2, detik2, babak2 yang mungkin berlaku kalau aku melayan. Isshh..mintak jauh la. X mo2..x sanggup den..mati idup semula pon x nak den menduakan Husband den yang ala2 Farid Kamil tu..( ayat x tahan..hahahha) ...lagipon x sanggup nak tanggung dosa akibat zina kecil, zina perasaan yang may b berlaku sepanjang "KELAYANAN" aku pada dat person...

Teringat kat satu hadis ni....antaranya bermaksud: Dari Ibnu Abbas r.a. dikatakan: Tidak ada yang kuperhitungkan lebih menjelaskan tentang dosa-dosa kecil daripada hadits yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah bahwa Rasulullah saw. bersabda, “Allah telah menentukan bagi anak Adam bagiannya dari zina yang pasti dia lakukan. Zinanya mata adalah melihat [dengan syahwat], zinanya lidah adalah mengucapkan [dengan syahwat], zinanya hati adalah mengharap dan menginginkan [pemenuhan nafsu syahwat]. …” (HR Bukhari & Muslim)

Takut sebab Rasullullah SAW bsabda yang Allah pasti akan ada zina yang akan anak Adam lakukan...maknanya kalau kita x cuba elak, macam2 zina boleh terjadi....sebab kita berurusan dengan manusia, manusia ni punya perasaan yang tidak kita jangka, maupon diri kita sendiri. Sebab tu kalau boleh aku x nak terlibat dengan benda2 macam ni n x nak suami, anak2, maupon adik aku terlibat dengan zina kecil maupun besar...Naudzubillah..

Dalam surah Al-Isra' ayat 32,Allah berfirman:

وَلَا تَقْرَبُوا الزِّنَا ۖ إِنَّهُ كَانَ فَاحِشَةً وَسَاءَ سَبِيلًا

"Dan janganlah kamu menghampiri zina, sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang jahat (yang membawa kerosakan). "

Nabi saw telah bersabda bahawa agama ini mudah..maka tidak mungkin akan jadi susah, memang betul agama ini tidak susah sekiranya kita telah jelas dengan hukum syariat Islam dan patuh tehadanya berserta taat kepada syariat agama itu sendiri...tetapi,,setinggi mana pun susah itu,, sekiranya hukum itu telah datang daripada Allah dan RasulNya,, kita wajib dengar dan patuh kepada hukum tersebut.. tambahan pula,, jika seperti di ataslah Syariat Islam ini,, tetap wajib kita mematuhinya kerana hidup kita di atas dunia ini memang penuh dengan ujian.. dan Nabi saw juga pernah bersabda bahawa "Dunia merupakan penjara bagi orang yang beriman(percaya)" .....lihatlah pada firman Allah dalam surah Al-Baqarah ini:284.

لِلَّهِ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الْأَرْضِ ۗ وَإِنْ تُبْدُوا مَا فِي أَنْفُسِكُمْ أَوْ تُخْفُوهُ يُحَاسِبْكُمْ بِهِ اللَّهُ ۖ فَيَغْفِرُ لِمَنْ يَشَاءُ وَيُعَذِّبُ مَنْ يَشَاءُ ۗ وَاللَّهُ عَلَىٰ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ

"Segala yang ada di langit dan yang ada di bumi adalah kepunyaan Allah dan jika kamu melahirkan apa yang ada di dalam hati kamu atau kamu memyembunyikannya(sama ada baik ataupun buruk), nescaya Allah akan menghitung dan menyatakannya kepada kamu. Kemudian Ia mengampunkan bagi sesiapa yang dikehendakiNya dan menyeksa sesiapa yang dikehendakiNya (menurut undang-undang peraturanNya) Dan (ingatlah), Allah Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu.


Perhatikan kepada ayat dan makna yang telah diboldkan tersebut,, apakah perasaan kita apabila dengan hanya terlintas sahaja di dalam hati,, perkara tersebut akan diambil kira oleh Allah ta'ala?

Dan Imam Qurtubi mengeluarkan di dalam tafsirnya riwayat daripada Muslim:Ibnu 'Abbas berkata: setelah turunya ayat وَإِنْ تُبْدُوا مَا فِي أَنْفُسِكُمْ أَوْ تُخْفُوهُ يُحَاسِبْكُمْ بِهِ اللَّهُ (jika kamu melahirkan apa yang ada di dalam hati kamu atau kamu memyembunyikannya(sama ada baik ataupun buruk), nescaya Allah akan menghitung dan menyatakannya kepada kamu.) para sahabat pun merasai kesusahan terhadap bebanan ini. lalu Rasulullah saw bersabda: "Hendaklah kamu katakan: Kami dengar, kami patuh dan kami berserah diri"

Kemudian(setelah mereka berbuat demikian) Allah ta'ala menanamkan keimanan didalah hati mereka lalu diturunkan ayat ini :
لَا يُكَلِّفُ اللَّهُ نَفْسًا إِلَّا وُسْعَهَا ۚ لَهَا مَا كَسَبَتْ وَعَلَيْهَا مَا اكْتَسَبَتْ ۗ رَبَّنَا لَا تُؤَاخِذْنَا إِنْ نَسِينَا أَوْ أَخْطَأْنَا
(Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Dia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya dan dia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya. (Mereka berdoa dengan berkata): Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami lupa atau kami tersalah.) Aku segera melakukannya, lalu setelah itu, diturunkan lagi ayat رَبَّنَا وَلَا تَحْمِلْ عَلَيْنَا إِصْرًا كَمَا حَمَلْتَهُ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِنَا ۚ (Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami.) lalu aku juga segera melakukannya. kemudian,,telah diturunkan lagi lanjutanya رَبَّنَا وَلَا تُحَمِّلْنَا مَا لَا طَاقَةَ لَنَا بِهِ ۖ وَاعْفُ عَنَّا وَاغْفِرْ لَنَا وَارْحَمْنَا ۚ أَنْتَ مَوْلَانَا فَانْصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِرِينَ (Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami dan berilah rahmat kepada kami. Engkaulah Penolong kami; oleh itu, tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir.) lalu aku melakukan yang ini juga.

Di dalam riwayat yang lain dinyatakan: Setelah ayat tersebut, para sahabat pun berusaha melakukannya lau Allah ta'ala menghapuskan ayat tersebut dan menurunkan firmannya لَا يُكَلِّفُ اللَّهُ نَفْسًا إِلَّا وُسْعَهَا (Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya.)...

La..melalut dah...nak story pasal zina kecil je tadikan...tapi itulah yang sebenarnya...Islam itu indah dan mudah....it's in your hand..nak buat dosa atau nak buat pahala..pilih jek~

Tulah serba sedikit apa yang berlaku sepanjang 2-3 ari naik keje ni..interesting gak la..pada aku..pada orang lain x tau la..sekadar berkongsi je..

N last but not least;;;;;;;;
"I am a traveler seeking the truth, a human searching for the meaning of humanity and a citizen seeking dignity, freedom, stability and welfare under the shade of Islam. I am a free man who is aware of the purpose of his existence and who proclaims: “Truly, my prayer and my sacrifice, my living and my dying are all for Allah, the Lord of the worlds; no partner has He. This, am I commanded and I am of those who submit to His Will.” This is who I am. Who are you?"


dilullabykan oleh noordotyrasulkhan

Monday, 11 October 2010

Hari dijadikan untuk mengukur usia dunia. Setiap hari menyimpan rahsia tersendiri dengan seribu satu peristiwa. Yang aneh, yang indah, yang ceria, yang muram semuanya adalah hari.
Hari apakah saudara dan saudari dilahirkan ke dunia? Lihatlah apa yang pernah berlaku pada hari pertama saudara dan saudari menghirup udara bumi dalam sejarah kejadian alam dan manusia.

Hari Ahad
Allah s.w.t menjadikan alam, bintang api neraka, bumi yang tujuh, lautan yang tujuh, anggota manusia yang tujuh dan hari yang tujuh.

Hari Isnin
- Nabi Idris dinaikkan ke langit.
- Nabi Musa mengunjungi Bukit Turnisa
- Bukit keesaan Allah s.w.t diturunkan
- Nabi Muhammad s.a.w dilahirkan
- Wahyu pertama diturunkan kepada Nabi Muhammad s.a.w
- Rasullullah wafat

Hari Selasa
- Nabi Yahya wafat dibunuh
- Nabi Zakaria wafat dibunuh
- Tukang-tukang sihir Firaun ditewaskan
- Asiah isteri Firaun mangkat dibunuh
- Lembu Kaum Bani Israel dibunuh
- Habil dibunuh oleh Qabil

Hari Rabu
- Qarun hancur binasa
- Firaun dan tenteranya ditenggelamkan
- Raja Namrud ditewaskan oleh nyamuk
- Umat Nabi Salleh dihancurkan dengan teriakan keras Malaikat Jibrail
- Umat Nabi Hud dimusnahkan Allah s.w.t dengan angina taufan

Hari Khamis .
- Nabi Ibrahim memasuki Mesir
- Saudara-saudara Nabi Yusuf menemui baginda
- Bunyamin mengunjungi Nabi Yusuf di Mesir
- Nabi Yaacob bertemu dengan anaknya Nabi Yusuf diMesir
- Nabi Musa memasuki Mesir


Hari Jumaat
- Nabi Adam berkahwin dengan Hawa
- Nabi Yusuf berkahwin dengan Zulaikha
- Nabi Musa berkahwin dengan Siti Safurah anak Nabi Syuib
- Nabi Sulaiman berkahwin dengan Siti Balqis
- Rasullullah s.a.w berkahwin dengan Siti Khadijah dan juga Aishah
- Ali Abu Talib berkahwin dengan Fatimah Az-Zahrah


Hari Sabtu
- Nabi Nuh diperolok oleh kaumnya
- Nabi Salleh ditipu umatnya
- Nabi Yusuf ditipu oleh saudaranya
- Nabi Musa ditindas Firaun
- Nabi Isa diperdaya kaum Yahudi




“ Jadikan ilmu sebagai panduan beragama, pengalaman sebagai hikmah beragama dan fikiran sebagai keindahan beragama "



dilullabykan oleh noordotyrasulkhan

Sunday, 10 October 2010

KEMALANGAN DI H-WAY UTARA SELATAN~TAKZIAH


REMBAU: Seramai 12 orang maut dan lebih 40 lagi cedera dalam satu kemalangan membabitkan dua bas, sebuah van dan tiga kereta di Kilometer 223, Lebuh Raya Utara-Selatan berhampiran plaza tol Simpang Ampat di sini, petang tadi.

Polis berkata, kejadian berlaku pada kira-kira jam 6.40 petang apabila sebuah bas ekspres yang menuju ke Kuala Lumpur, gagal dikawal lalu melambung dan memasuki laluan bertentangan. Bas terbabit kemudian melanggar sebuah van dan menghempap dua kereta lain sebelum melanggar bahagian tepi bas Jabatan Kebajikan Masyarakat yang menuju ke selatan. Sebuah kereta lagi turut terbabit dalam kemalangan itu, namun pemandu dan penumpangnya selamat.

Setakat ini, kesemua mangsa belum dapat dikenal pasti.

Semua mangsa yang meninggal dunia dan cedera dihantar ke tiga hospital berasingan iaitu Hospital Tampin, Hospital Tuanku Ja'afar dan Hospital Melaka.

Kemalangan itu menyebabkan kesesakan lalu lintas yang teruk di kedua-dua hala. - BERNAMA




dilullabykan oleh noordotyrasulkhan

ADAB DAN ETIKA BAGAIMANA MENEGUR ISTERI..


Entri ini kutujukan khusus buat para suami. Semoga kita sama2 dapat amal insyaAllah.
Kalau anda marah dan sakit hati dengan sikap isteri anda, apa yang anda buat?

Kalau isteri anda buat silap, apa tindakan anda? Tengking dan herdik isteri? Sergah dan meninggikan suara terhadap isteri? Tampar isteri? Atau bagaimana…?

Apakah yang anda akan lakukan?

Sebenarnya saya pernah didatangi oleh seorang isteri yang menangis tersedu-sedu menceritakan perihal dia ditampar dan dimarahi oleh suaminya. Sedangkan kesilapan yang dilakukannya adalah sangat kecil.

Saya tak mahu cerita tentang kisah benar yang berlaku tersebut. Sebaliknya saya ingin mengajak para suami untuk kita sama2 muhasabah diri, adakah cara kita menegur isteri kita telah dibuat dengan adab dan etika yang betul? Adakah cara kita menasihati isteri kita selaras seperti yang dianjurkan oleh agama kita?

Tuan2 yang mulia…
Isteri kita pun juga manusia biasa. Bukankah dia adalah insan yang kita sangat sayang masa bercinta dulu? Habis takkanlah kita nak sergah2, tengking2 dan herdik2 seorang insan yang kita sayang? Takkanlah kita sangggup menampar isteri kita? Bukankah isteri juga punya hati, perasaan dan emosi…sama seperti kita? Cuba kita ni ditengking oleh boss dan dikutuk…apa perasaan kita? Apa yang kita rasa, macam itu jugalah isteri kita rasa kalau dia ditengking dan dikatakan macam2.

Yaaa memang benar, kita WAJIB membetulkan isteri kita apabila dia melakukan kesilapan. Memang kita bertanggungjawab untuk membimbing dia. Memang kita perlu nasihat dia kalau dia tersasar dan melanggar syariat.

Yaa saya tidak sekali2 ingin mempersoalkan tanggungjawab yang suami perlu tunaikan itu.

Apa yang saya cuba bangkitkan ialah tentang CARA, ADAB dan ETIKA MENEGUR ISTERI itu…adakah kita menegur isteri dengan cara dan etika yang betul?

Kalau belum, maka dalam entri kali ini, saya ingin kongsikan dengan dan semua tentang adab, cara dan etika menegur isteri.

•1. Suami tak boleh membesarkan masalah yang kecil.
Kalau terpaksa tegur juga, gunalah perkataan yang lembut dan tidak menyakitkan hati. Kot yer pun isteri tu salah, toksahlah diperbesar2kan sangat. Jangan sekali-kali keluarkan perkataan yang kesat yang boleh menyakitkan hati isteri. Jangan hanya semata-mata nak puaskan nafsu dan ego suami tu, kita dok keluarkan kata-kata yang berlebihan pula. Kalau kita cakap macam tu dan membebel lebih2 pun, bukannya isteri kita dapat terima dan nak dengar. Malah ia mungkin akan menyebabkan isteri sakit hati dan berdendam dengan kita. So, beringatlah sebelum kita mengeluarkan kata2 semasa menegur isteri. Gunakan pendekatan yang lembut dan berhemah. Itu lebih bagus.

2. Teguran kita mestilah berlapik kalau boleh.
Tegur isteri dengan kata2 yang berlapik supaya maruah dan air mukanya tak jatuh. Biar dia sendiri yang berasa dia bersalah dan bukannya kita yang berlebih-lebihan menunjukkan kesalahannya. Ingatlah bahawa teguran yang keras itu hanya akan menyakitkan hati dan apabila hati dah sakit, maka emosi dan perasaan sukar dikawal.
Tapi kalau dengan kata2 berlapik tu isteri tetap jugak tak faham2. Maka bolehlah kita membuat teguran secara direct dan terus terang. Tapi ingat, GUNALAH PERKATAAN2 YANG BAIK2 DAN NADA YANG LEMBUT PENUH DENGAN KASIH SAYANG. Lepas tegur, istighfar pada ALLAH banyak2 dan mohon supaya ALLAH berikan kesedaran pada isteri kita.

•3. JANGAN SEKALI2 MENEGUR ATAU MENGUNGKITKAN KESALAHAN ISTERI DIDEPAN ORANG LAIN.
Hatta depan adik beradik, depan anak2 atau depan kaum kerabat yang rapat2 pun tak boleh tegur isteri secara terus. Sebab ianya akan membuatkan isteri berasa amat tersinggung dan malu. Kalau isteri dah tersinggung dan berasa hati dengan kita, masa tu baru kita nak menyesal, maka dah terlambat la…

4. Tegurlah isteri pada waktu dan masa yang sesuai.
JANGAN SEKALI2 TEGUR ISTERI MASA ANDA MARAH! Bersabarlah sikit. Bagi ruang pada isteri dan cari masa yang sesuai untuk buat teguran. Biar diri kita ‘cool down’ dan tenang dulu, baru la pi tegur.

•5. JANGANLAH bersikap SOMBONG dan MENINGGGI DIRI.
Walaupun kita ni suami dan sikit sebanyak kita ada hak untuk bersuara. Tapi jangan la EGO sangat. Masa tegur tu, janganlah menunjukkan sikap seperti kita ni seolah2 nak merendahkan kebolehan isteri pula. Jangan la kita syok sendiri dan puji diri mengatakn kita ni serba boleh harap. Isteri? Langsung tak guna…tak boleh harap. Macam2 kita ungkit kesalahan dia. Patut ke macam tu? Jadi, jangan la kita sombong dan meninggi diri.

6. Paling pentingnya ialah, sekali lagi, TEGUR LAH ISTERI DENGAN PENUH KASIH SAYANG. Jangan la buat teguran sehingga melukai hati dan perasaan isteri. Teguran anda adalah atas dasar CINTA dan KASIH SAYANG, bukannya atas sebab lain.

Begitulah adab2 dan etika bagaimana untuk menegur isteri yang patut diamalkan oleh setiap suami. Suami hendaklah harus pandai menetapkan yang mana satu perkara yang patut ditegur dan yang mana satu patut dibiarkan saja.

Akhir kata, saya akui bahawa ada kalanya kita kena tegur isteri dengan teguran yang tegas. Namun adalah lebih baik jika kita dapat memaafkannya dan mengalah saja. Tapi ini bukan bererti kita tak perlu tegur. Menegur adalah dibenarkan selagimana teguran itu memberikan kesan dan mendatangkan kebaikan, dan bukannya mendatangkan masalah, maka buatlah teguran dengan baik dan berhemah.

Sekian, semoga ada manfaat.


dilullabykan oleh noordotyrasulkhan

Lima Syarat Berbuat Maksiat



Suatu hari ada seorang lelaki yang menemui Ibrahim bin Adham. Dia berkata:

"Wahai Aba Ishak! Selama ini aku gemar bermaksiat. Tolong berikan aku nasihat."

Setelah mendengar perkataan tersebut Ibrahim berkata:

"Jika kamu mahu menerima lima syarat dan mampu melaksanakannya, maka boleh kamu melakukan maksiat."

Lelaki itu dengan tidak sabar-sabar bertanya.

"Apakah syarat-syarat itu, wahai Aba Ishak?"

Ibrahim bin Adham berkata:

01."Syarat pertama, jika kamu bermaksiat kepada Allah, jangan memakan rezeki-Nya."

Mendengar itu dia mengernyitkan kening seraya berkata:

"Dari mana aku mahu makan? Bukankah semua yang ada di bumi ini rezeki Allah?

"Ya!" tegas Ibrahim bin Adham.

"Kalau kamu sudah memahaminya, masih mampukah memakan rezekinya, sedangkan kamu selalu berkeinginan melanggar larangan-Nya?"

02."Yang kedua," kata Ibrahim, "kalau mahu bermaksiat, jangan tinggal di bumi-Nya!

Syarat ini membuat lelaki itu terkejut setengah mati.

Ibrahim kembali berkata kepadanya:

"Wahai Abdullah, fikirkanlah, apakah kamu layak memakan rezeki-Nya dan tinggal di bumi-Nya, sedangkan kamu melanggar segala larangan-Nya?"

"Ya! Anda benar." kata lelaki itu. Dia kemudian menanyakan syarat yang ketiga. Ibrahim menjawab:

03."Kalau kamu masih mahu bermaksiat, carilah tempat tersembunyi yang tidak dapat terlihat oleh-Nya!"

Lelaki itu kembali terperanjat dan berkata:

"Wahai Ibrahim, ini nasihat macam mana? Mana mungkin Allah tidak melihat kita?"

"Ya, kalau memang yakin demikian, apakah kamu masih berkeinginan melakukan maksiat?" kata Ibrahim.

Lelaki itu mengangguk dan meminta syarat yang keempat.

Ibrahim melanjutkan:

04."Kalau malaikat maut datang hendak mencabut rohmu, katakanlah kepadanya, Ketepikan kematianku dulu. Aku masih mahu bertaubat dan melakukan amal soleh"

Kemudian lelaki itu menggelengkan kepala dan segera tersedar dan berkata:

"Wahai Ibrahim , mana mungkin malaikat maut akan memenuhi permintaanku?"

"Wahai Abdullah, kalau kamu sudah meyakini bahawa kamu tidak boleh menunda dan mengundurkan datangnya kematianmu, lalu bagaimana engkau boleh lari dari kemurkaan Allah?"

"Baiklah, apa syarat yang kelima?"

Ibrahim pun menjawab:

05."Wahai Abdullah kalau malaikat Zabaniyah datang hendak mengiringmu ke api neraka di hari kiamat nanti, jangan engkau ikut bersamanya."

Perkataan tersebut membuat lelaki itu insaf. Dia berkata:

"Wahai Aba Ishak, sudah pasti malaikat itu tidak membiarkan aku menolak kehendaknya." Dia tidak tahan lagi mendengar perkataan Ibrahim. Air matanya bercucuran. "Mulai saat ini aku ingin bertaubat kepada Allah." katanya sambil teresak-esak.


dilullabykan oleh noordotyrasulkhan

Thursday, 7 October 2010

Tiga Kriteria Manusia yang Tidak Layak Menjadi Teladan

SALAM DAN ASSALAMUALAIKUM....

Senantiasa kita memanjatkan puji dan syukur kita kepada Allah subhanahu wa ta’ala yang telah banyak memberikan kepada kita karunia dan nikmat, terutama nikmat Islam dan nikmat iman. Senantiasa nikmat itu turun kepada kita, akan tetapi senantiasa maksiyat itu naik kepada Allah subhanahu wa ta’ala.
Sesungguhnya yang paling penting dalam kehidupan manusia adalah qudwah (teladan). Dan di antara perkara yang paling penting adalah adanya qudwah hasanah, suri tauladan yang baik yang harus dijadikan sebagai panduan untuk kehidupan kita. Maka ketahuilah wahai saudariku muslimah, Allah subhanahu wa ta’ala telah menjadikan Rasulullah shallallaahu ‘alaihi wa sallam sebagai qudwah. Allah berfirman,
لَقَدْ كَانَ لَكُمْ فِي رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ لِّمَن كَانَ يَرْجُو اللَّهَ وَالْيَوْمَ الْآخِرَ وَذَكَرَ اللَّهَ كَثِيراً
“Sesungguhnya telah ada pada diri Rasulullah itu suatu tauladan yang baik bagimu (yaitu) bagi orang-orang yang mengharapkan rahmat Allah dan keselamatan dihari kiamat dan banyak mengingat Allah.” (QS. Al-Ahzab: 21)
Maka sesungguhnya saudariku, seseorang yang mencari teladan kepada selain Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam, maka ia akan binasa. Maka ia pun akan tersesat, karena petunjuk itu berasal dari Allah, disampaikan kepada Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam.
فإن أصدق الحديث كلام الله، وخير الهدي هدي محمد، وشر الأمور محدثاتها، وكلّ محدثة بدعة، وكل بدعة ضلالة، وكل ضلالة في النار
“Sesungguhnya sebenar-benar kalam adalah Kalam Allah dan sebaik-baik petunjuk adalah petunjuk Muhammad shallallahu ‘alaihi wa sallam. Sedangkan seburuk-buruk perkara adalah perkara-perkara yang baru (dalam agama). Setiap perkara baru (dalam agama) adalah Bid’ah dan setiap bid’ah adalah kesesatan. Padahal setiap kesesatan adalah berada di dalam neraka.” (Kalimat ini disebut dengan Khutbatul Haajah, Shahih dikeluarkan oleh An Nasa’i (III/104), Ibnu Majah (I/352/1110), Abu Daud (III,460/1090). Lihat Al-Wajiz fi Fiqhis Sunnah hal. 144-145)
Oleh karena itulah, kewajiban kita untuk memilih dan memilah. Mana orang yang bisa dijadikan teladan dan mana yang tidak. Para ‘ulama dari kalangan shahabat, para ‘ulama dari kalangan tabi’in, para ‘ulama dari kalangan tabi’ut tabi’in dan para ‘ulama setelahnya, mereka adalah orang-orang shalih yang telah menghabiskan umur mereka untuk kebaikan, untuk tetap berada di jalan Allah, untuk berbakti kepada Allah dan agamanya dan untuk membela agama Allah Rabbul ‘alamin.Kewajiban kita untuk mengetahui siapa orang yang berhak dijadikan teladan. Dan siapa yang tidak berhak dijadikan teladan. Dengarkanlah firman Allah yang menyebutkan tentang tiga kriteria sifat yang apabila ketiga kriteria sifat ini ada pada seseorang, maka tidak boleh kita jadikan sebagai teladan. Allah Subhanahu wa Ta’ala berfirman,
وَلَا تُطِعْ مَنْ أَغْفَلْنَا قَلْبَهُ عَن ذِكْرِنَا وَاتَّبَعَ هَوَاهُ وَكَانَ أَمْرُهُ فُرُطاً
“…Dan janganlah kamu mengikuti orang yang hatinya telah Kami lalaikan dari mengingat Kami, serta menuruti hawa nafsunya dan adalah keadaannya itu melewati batas.” (QS. Al-Kahfi : 28)
Kriteria Pertama
Kriteria sifat yang pertama وَلَا تُطِعْ مَنْ أَغْفَلْنَا قَلْبَهُ عَن ذِكْرِنَا. Maksud dari arti “dan janganlah kamu mengikuti orang yang hatinya telah Kami lalaikan dari mengingat Kami” adalah orang tersebut menyebut Allah dengan lisannya tapi melupakan Allah dalam hati. Atau hatinya lalai dari Al-Qur’an sama sekali bahkan selalu menyelisihinya. Dan sifat orang munafik, mereka tidak berdzikir kepada Allah kecuali sedikit saja. Allah Subhanahu wa Ta’ala berfirman,
إِنَّ الْمُنَافِقِينَ يُخَادِعُونَ اللّهَ وَهُوَ خَادِعُهُمْ وَإِذَا قَامُواْ إِلَى الصَّلاَةِ قَامُواْ كُسَالَى يُرَآؤُونَ النَّاسَ وَلاَ يَذْكُرُونَ اللّهَ إِلاَّ قَلِيلاً
“Sesungguhnya orang-orang munafik itu menipu Allah, dan Allah akan membalas tipuan mereka . Dan apabila mereka berdiri untuk shalat mereka berdiri dengan malas. Mereka bermaksud riya (dengan shalat) di hadapan manusia. Dan tidaklah mereka menyebut Allah kecuali sedikit sekali.” (QS. An-Nisaa : 142)
Berdzikir di sini maksudnya adalah zikir-zikir yang diwajibkan, seperti shalat misalnya. Allah Subhanahu wa Ta’ala berfirman,
وَأَقِمِ الصَّلَاةَ لِذِكْرِي
“… dan dirikanlah shalat untuk mengingat Aku.” (QS. Thaahaa : 14)
Seseorang yang shalat di waktu siang, waktu sore demikian pula di waktu Maghrib, ‘Isya dan Shubuh, maka ia telah melaksanakan zikir yang wajib.
Saudariku muslimah yang dimuliakan Allah…
Demikian pula orang yang meninggalkan zikir-zikir yang sunnah, pun tidak layak kita jadikan suri tauladan. Karena sesungguhnya yang sunnah-sunnah itu bukan untuk ditinggalkan akan tetapi untuk dijalankan.
Maka dari itulah, orang yang dipalingkan oleh Allah untuk berzikir kepada Allah pasti yang ia ingat selain Allah Subhanahu wa Ta’ala. Sehingga hatinya mengagungkan selain Allah, hanya berharap kepada selain-Nya, dan tidak bertawakkal kepada-nya. Cinta pun bukan karena Allah. Benci pun bukan karena Allah. Itulah orang-orang yang tidak pernah berdzikir kepada Allah Subhanahu wa Ta’ala. Sehingga syahwat menjadi kendaraannya, hawa nafsu menjadi komandannya dan kelalaian itulah menjadi kebiasaannya. Wal iyyadzubillaah.
Maka dari itu Allah berfirman,
وَلَا تُطِعْ مَنْ أَغْفَلْنَا قَلْبَهُ عَن ذِكْرِنَا
“Jangan engkau ta’ati orang yang Kami lalaikan hatinya untuk berdzikir kepada Kami.”
Apabila seseorang telah lalai untuk berdzikir kepada Allah dan dia berpaling dari berdzikir kepada-Nya, maka Allah jadikan setan sebagai temannya. Allah berfirman,
وَمَن يَعْشُ عَن ذِكْرِ الرَّحْمَنِ نُقَيِّضْ لَهُ شَيْطَاناً فَهُوَ لَهُ قَرِينٌ
“Barangsiapa yang berpaling dari berdzikir kepada Allah Yang Maha Pemurah, Kami adakan baginya syaithan (yang menyesatkan) maka syaitan itulah yang menjadi teman yang selalu menyertainya.” (QS. Az-Zukhruf : 36)
Yang dimaksud dengan berpaling dari zikir dalam ayat ini adalah berpaling dari peringatan Allah, yaitu Al Qur’an. Siapa saja yang tidak mengimani Al Qur’an, membenarkan berita yang disebutkan di dalamnya, tidak meyakini perintah yang diwajibkan di dalamnya, dialah yang dikatakan berpaling dari dzikir pada Allah dan setan pun akan menjadi teman dekatnya. Demikian dijelaskan oleh Ibnu Taimiyah dalam kitabnya al-Furqon (hal. 43).
Bahkan Allah Subhanahu wa Ta’ala mengancam kepada orang yang berpaling dari zikir ini yaitu Al-Qur’an dan Sunnah Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam, bahwa orang tersebut akan diberikan penghidupan yang sempit di dunia dan akhirat. Allah berfirman,
وَمَنْ أَعْرَضَ عَن ذِكْرِي فَإِنَّ لَهُ مَعِيشَةً ضَنكاً وَنَحْشُرُهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ أَعْمَى قَالَ رَبِّ لِمَ حَشَرْتَنِي أَعْمَى وَقَدْ كُنتُ بَصِيراً قَالَ كَذَلِكَ أَتَتْكَ آيَاتُنَا فَنَسِيتَهَا وَكَذَلِكَ الْيَوْمَ تُنسَى
“Dan barangsiapa berpaling dari peringatan-Ku, maka sesungguhnya baginya penghidupan yang sempit, dan Kami akan menghimpunkannya pada hari kiamat dalam keadaan buta. Berkatalah ia: Ya Tuhanku, mengapa Engkau menghimpunkan aku dalam keadaan buta, padahal aku dahulunya adalah seorang yang melihat? Allah berfirman: “Demikianlah, telah datang kepadamu ayat-ayat Kami, maka kamu melupakannya, dan begitu (pula) pada hari ini kamupun dilupakan.” (QS. Ath-Thaha: 124-126)
Orang yang melalaikan zikir kepada Allah, yaitu berupa peringatan-peringatan Al-Qur’anul karim dan peringatan-peringatan dari sunnah Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam memberikan dampak yang sangat buruk bagi kehidupan orang tersebut. Nasehat, pelajaran dan ibrah dari Al-Qur’an dan As-Sunnah tidak bermanfaat lagi padanya, sehingga hatinya pun mengeras. Padahal orang yang beriman, apabila disebutkan nama Allah dia menjadi takut. Padahal orang yang beriman apabila dibacakan kepadanya ayat-ayat Allah, dia menjadi tambah keimanannya. Allah Subhanahu wa Ta’ala berfirman,
إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ الَّذِينَ إِذَا ذُكِرَ اللّهُ وَجِلَتْ قُلُوبُهُمْ وَإِذَا تُلِيَتْ عَلَيْهِمْ آيَاتُهُ زَادَتْهُمْ إِيمَاناً وَعَلَى رَبِّهِمْ يَتَوَكَّلُونَ
“Sesungguhnya orang-orang yang beriman ialah mereka yang bila disebut nama Allah gemetarlah hati mereka, dan apabila dibacakan ayat-ayat-Nya bertambahlah iman mereka (karenanya), dan hanya kepada Tuhanlah mereka bertawakkal.” (QS. Al-Anfaal : 2)
***
Kriteria Kedua
Lalu sifat yang kedua adalah mengikuti hawa nafsunya وَاتَّبَعَ هَوَاهُ
Al-hawaa. Tahukan kalian apakah itu al-hawaa, wahai ukhti? Sesungguhnya hawaa adalah jalan yang menyelisihi sunnah Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam. Al-hawaa seringkali dimutlakkan oleh para ‘ulama untuk perbuatan yang tidak ada tuntunannya dalam Islam (baca: bid’ah). Oleh karena itulah, mereka sering mengatakan ahlul bid’ah sebagai ahlul-hawaa.
Pada sifat yang kedua ini, orang tersebut selalu mengikuti hawaa yakni bid’ah yang menyimpang dari sunnah Rasulullah shallallaahu ‘alaihi wa sallam. Yang ia cari adalah sesuatu yang menyimpang dari sunnah Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam.
“Ahli bid’ah adalah orang yang mengikuti hawa nafsu, menentang dan memusuhi syariat yang ada.” (Silahkan lihat al-I’tisham karya Asy-Syathibi, 1/61)
Yunus bin Abdul A’laa Ash-Shadafi[1] berkata, “Saya pernah berkata kepada Imam Asy-Syafi’I, “Sahabat kami, yakni Al-Laits bin Sa’ad[2] pernah berkata, “Jika kalian melihat seorang lelaki berjalan di atas air janganlah terpedaya dengannya hingga kalian lihat apakah orang tersebut mencocoki Al-Qur’an dan As-Sunnah.” Imam Asy-Syafi’i berkata, “Tidak itu saja, semoga Allah merahmati beliau, bahkan jika kalian melihat seorang lelaki berjalan di atas bara api atau melayang di udara maka janganlah terpedaya dengannya hingga kalian lihat apakah ia mencocoki ajaran Al-Qur’an dan As-Sunnah.” (Diriwayatkan oleh As-Suyuthi dalam ‘Al-Amr Bittiba Wan-Nahii Anil Ibtida’)
Inilah saudariku muslimah, yang kita jadikan barometer kita. Di antara barometer atau sifat orang yang berhak kita jadikan teladan, yaitu mereka yang senantiasa mengikuti sunnah Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam.
***
Kriteria Ketiga
Saudariku muslimah …
Lalu Allah menyebutkan sifat yang ketiga. Orang yang tidak berhak dijadikan qudwah yakni
وَكَانَ أَمْرُهُ فُرُطاً
“Dan adalah keadaanya itu melampaui batas.”
Maksudnya, orang tersebut banyak membuang waktu, menyia-nyiakan waktu dan kesempatan. Hari demi hari berlalu tapi dia tidak bisa menghasilkan sesuatu pun (dari amal ibadah). Di dalam ayat ini terdapat penjelasan pentingnya menghadirkan hati ketika berzikir kepada Allah. Seseorang yang berzikir kepada Allah dengan lisannya saja tanpa menghadirkan hatinya, maka berkah amal dan waktunya dicabut hingga dia merugi dan sia-sia. Kita akan menemui orang tersebut berbuat selama berjam-jam tapi tanpa hasil sedikit pun. Tapi kalau seandainya dia selalu menggantungkan hatinya kepada Allah, maka dia akan merasakan berkah amalnya tersebut.
Kita lihat terdapat dua fenomena yang keduanya merupakan perkara yang sangat menyimpang dari agama. Di satu pihak, terdapat orang yang menyia-nyiakan kewajiban-kewajiban yang telah Allah Subhanahu wa Ta’ala wajibkan kepadanya kemudian ada pihak lain yang dia pun berlebih-lebihan (ghuluw) dalam menjalankan syariat. Dan ini lebih berbahaya, wahai ukhti. Salah satu contohnya adalah, berlebih-lebihan dalam hal pengagungan kepada Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam. Ia menganggap Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam tahu yang ghaib. Dia menganggap bahwa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bisa memberikan manfaat dan mudharat. Contoh lain adalah, pihak yang berlebih-lebihan kepada orang shalih. Sehingga ia menganggap bahwa orang shalih bisa mengabulkan do’a, padahal orang shalih tersebut telah mati, orang yang berlebih-lebihan di dalam hal kafir mengkafirkan. Maka orang-orang seperti ini tidak bisa dijadikan teladan.
Inilah saudariku muslimah, tiga sifat yang Allah sebutkan yang apabila kita terjemahkan tiga sifat ini, maka akan sangat panjang dan mencakup semua keburukan yang ada yang telah Allah sebutkan dalam Al-Qur’an dan disebutkan dalam berbagai hadits. Dan ketiga sifat ini tidak bisa kita jadikan qudwah (teladan).
Maka kebalikannya, orang yang bisa dijadikan qudwah juga yang mempunyai tiga sifat. Yang pertama adalah orang yang senantiasa memperhatikan peringatan Al Qur’an dan Sunnah Rasul, serta zikir kepada Allah. Yang kedua adalah yang senantiasa mengikuti sunnah Rasululah shallallahu ‘alaihi wa sallam. Yang ketiga adalah yang tidak menyia-nyiakan kewajiban-kewajiban yang Allah wajibkan kepadanya dan dia pun tidak berlebih-lebihan (ghuluw) dalam beragama.
Wa shollallahu ‘ala nabiyyiina Muhammad wa ‘ala alihi wa shohbihi wa sallam.



dilullabykan oleh noordotyrasulkhan

2 bulan da nak abis daaa..


14/8/2010 aritu aku start cuti sebab bersalin....n tup2 sedar2 masa cuti da nak xpired da..alooooooooo..Pn. NOor Doty, u hv to go back 2 work la..mesti banyak kes2 fail2 yang dok menunggu aku..kompom aku yang paling banyak kena buat sebab aku dah lama cuti..Tuan JAi our Pengarah mesti campak n lambak macam2 tasks utk aku nanti...adessss..

Tapi banyak benda yanng buat aku risau nak naik keje balik..mana nak letak baby aqeef n abang2 dia..ingat dah x nak hantar kat nursery lagi..risau la , macam2 da tjadi sekarang ni. x kena kat anak sendiri, kita x tau macam mana perasaan orang yang ilang anak...ishhh..mintak jauh la..aku sayang anak2 aku..huhuuh..

de other things is about my BM..harap2 cukup utk support Aqeef masa aku x de kat umah...smalam try perah susu pakai manual pam je..n alaaaaa sikit la..macam x banyak la perah atau pam yang digunakan x cukup untuk flow kan susu...tp tgok kan keadaan susu yang banyak masa aqeef minum tu..memancut2 n kadang2 aqeef sampai x sempat tarik nafas..apa x nye...susu laju semacam..bila perah, x mo pulak dia kuo..adehhhh...

then c Yanty kata ada sorang anty indon kat restaurant dia yang dia nk tolak kat aku so that leh tolong aku jaga budak2 n wat keje umah..maknanya jadi bibik la ni? hahahaha...mmg aku x pnh ada pengalaman ada maid atau kini orang sekarang panggil bibik..ntah apa makna bibik pon x tau..n sapa mulakan pon x tau...hahhaaa..berbalik pada kes bibik tadi, banyak benda nak kena pk gak..tempat tidur @ bilik utk dia. Maknanya teeha kena relakan supaya bibik dapat masuk n check in kat bilik teeha la..susah sebab umah skrg ni 3 bilik n ruangan terhad..al maklumla apartment kan..so, lps ni gak kitaorg agak susah nak tido n lepak tido kat hall macam biasa...kena blaja la lps ni tdo w/out aircond..huhu..( sapa soh ltak air cond kat dpn ) tapi x tahu bila
yanty nak anta bibik tu..jgn x jadi sudaaa..kalau x, kena tpun mak sementara waktu, tolong jaga budak2 ni..hadoyai..





dilullabykan oleh noordotyrasulkhan

Sunday, 26 September 2010

Tips menjadi cemerlang...

Orang cemerlang sentiasa mencari ‘emas’ dalam diri. Tuhan mencipta manusia dengan sempurna, tetapi kebanyakan orang tidak sedar akan kehebatan dirinya. Dengan mengenal diri secara mendalam, kita dapat menerobos sempadan diri. Berikut ialah tips yang telah dipetik dari Dato’ Dr Hj Mohd Fadzilah Kamsah.
Tatacara makan dan minum

Sebelum tidur, maafkan semua orang tak kira siapa ~ insyaAllah, Allah lipat gandakan rezeki.
Sebelum tidur, berdoa, bergantung kepada apa yang kita hendak ~ sepanjang tidur, otak akan berlegar pada kehendak kita itu dan insyaAllah, kita akan ada tenaga dan ada semangat ke arah kehendak itu diesok harinya.
Makan buah sebelum sarapan, makan tengahari dan makan malam ~ ikut sunnah dan dapat pahala. Jika dirujuk kepada pakar pemakanan, jumlah vitamin yang diperolehi dari buah-buahan yang dimakan selepas waktu makan menghampiri 0%.
Jangan minum air semasa sedang makan. Minum air selepas 15-30 minit selesai makan. Untuk minum, bagi teguk yg pertama, biarkan air dalam mulut selama lebih kurang 10 saat, baru telan. Bagi teguk kedua dan seterusnya boleh diminum terus. Air liur ada enzyme yang boleh membunuh kuman dalam pankreas, perut dan seterusnya. Ini akan dibawa oleh air tegukan pertama tadi.
Seelok-eloknya makan malam sebelum maghrib ~ ikut sunnah, Rasullullah makan sebelum maghrib kecuali bulan Ramadhan sahaja iaitu masa maghrib. Bagi mereka yang sedang belajar atau kanak-kanak, otak akan berfungsi cemerlang menyerap ilmu kira-kira 2 jam selepas makan. Oleh itu jika makan pukul 8:30pm, dalam pukul 10:30pm baru mula belajar dan biasanya hanya boleh bertahan hingga jam 12 tengah malam saja. Jadi, tak banyak yang boleh dipelajari berbanding kalau makan pukul 6:30pm. Bangsa Cina biasa makan waktu ini. Malah kita tak tidur dalam kekenyangan di mana boleh menghindar dari membuat sembahyang malam.
Tatacara di bilik air

Selepas buang air kecil, berdehem 3x (teran sikit) ~ boleh mengelakkan daripada mendapat batu karang.
Semasa buang air besar, mengiring sedikit ke kiri ~ ikut sunnah sebab bila mengiring ke kiri, perut akan tekan bladder dan senang buang air besar
Tatacara didik anak

Antara tips untuk dapat anak bijak atau genius, ajar anak atau bayi tidur mengiring ke kanan ~ sebab jantung yang terletak sebelah kiri akan lebih “lapang” dan “lega” dan mudah berdegup, yakni perjalanan darah sempurna dan otak anak akan berkembang pesat
Bagi anak-anak yang dah azalinya active atau hyper-active, kurangkan atau jangan pakaikan baju warna orange ~ sebab warna ini boleh merangsang secara aktifnya tindak tanduk anak, dia akan lebih nakal, sentiasa bersemangat waja dan exuberant.
Tatacara didik diri sendiri

Amalkan apa-apa yang baik dan juga amalan-amalan baru selama 21+ hari berturut-turut ~ Rasullullah (saw) bersabda, sesuatu amalan yg diamalkan sekitar 21-30 hari terus menerus, akan menjadi tabiat. Kalau tak, ilmu itu akan mati.
Buang segala rasa hasad dengki, dendam dan lain-lain yang negatif ~ emosi-emosi ini akan membenarkan otak mengeluarkan adrenaline, cortisone dan toxine secara berlebihan. Ini boleh membawa kepada beberapa penyakit seperti cepat letih, wajah cepat nampak tua, selalu sakit perut dan sebagainya.


dilullabykan oleh noordotyrasulkhan

Saturday, 28 August 2010

alhamdulillah....




Salam buat semua...^___^

Hari ni hari ke 15 ...anor confinement day..kuang3..alhamdulillah..selepas melahirkan Syed Aqeef Mukhreez pada 14hb Ogos 2010 yg lalu..badan ni cepat sangat sembuh n kembali sihat.

Alhamdulillah, doa aku selama ini didengar Allah..memang aku nk cepat2 sembuh n sihat sebab aku berpantang sendiri. So that , aku kena uruskan diri ( kata nk cun n selim melim..) nak urus makan pakai abang, n nk urus anak2 terutamanya Aqeef.


Dalam pada itu, ramai jugak yang bising kat aku sbb knp buat semua kerja kat umah, n kerja2 lain, even turun bawah beli makanan time x de lauk spare..n kuo jalan2 balik umh mak mertua..kalau dulu, x sebulan x kuo..ni seminggu aku dah sihat n kuo umah..siap make up lagi..wawawawa...mmg degil!




Tapi..ada perkara yg mengusutkan fikiran ni ha...kenapa pusat aqeef x tanggal2 lagi..nak kata aku x letak spirit, tiap kali tukar pampes aku sapu spirit, sambil selawat Nabi..tp knp x jugak nk tanggal? kesian dia..mesti sakit jugak tu...puas aku pk..knp ek. Tanya kat hubby masa tanam uri tu ada silap apa2 ke..sebab masa Putra dulu, abang tutup bekas periuk tanah tu, n mnyebabkan pusat Putra jugak lambat tanggal..sikit aje...bila korek balik, n bukak tutup periuk tanah tu, jam tu jugak pusat dia tanggal..tp Aqeef punya ni x pulak ditutup..then..apa masalahnya...

Walau apapun, bersyukur sangat pada Allah...Aqeef lahir ke dunia dengan mmbawa rezeki yang melimpah ruah..last wik Tuan Pengarah JBG call aku n maklumkan aku dapat naik pangkat...alhamdulillah..cuma tempat x tau kat mana lagi..n abang jugak dapat sit for PTK untuk mlayakkan dia juga naik pangkat...alhamdulillah..dalam pada itu, side2 income abang jugak lebat..ada je orang nk beli kereta, sewa kereta ..so abang dapat la job...

Sesungguhnya rezeki itu memang dari Allah..kita cuma perlu mohon pada Dia je..mohon pintu rezeki dibukakan, n rezeki kita dimurahkan dan yg penting rezeki tu halal...dan juga berkat...Semoga Allah sentiasa berkati keluarga kami dan murahkan rezeki kami...amin~~


dilullabykan oleh noordotyrasulkhan

Saturday, 21 August 2010

KENAPA AGAKNYA BUNGA RAYA JADI BUNGA KEBANGSAAN MALAYSIA YE? KENAPA TAK BUNGA ROS KE?


Salam ukhuwah buat sesiapa saja...jom ucap syukur pada Allah atas nukamt yang paling besar iaitu nikmat ISLAM n IMAN...bukan senang nak dapat..juga syukur krn masih diletakkan , ditakdirkan jadi MUSLIM n BERIMAN...


semoga kita semua sentiasa berada di bawah naungan rahmat Allah SWT. Hari ini kalam ini ingin berkongsi berkaitan dengan bunga raya (bunga kebangsaan), tahukah anda kenapa bunga raya dipilih sebagai bunga kebanggsaan negara kita ? Bukankah bunga-bunga lain masih banyak dan lebih cantik untuk dipilih ? Kenapa tidak dipilih bunga ros atau bunga matahari dan lain-lain lagi, kenapa ? Cuba anda berfikir sejenak…he he he…

Sempena bulan kemerdekaan ini kalam ini ingin berkongsi info dengan pengunjung budiman berkaitan bunga kebangsaan, ini kerana sepanjang pengamatan penulis, bunga raya tidak lagi popular berbanding bunga-bunga lain. Cuba anda tengok sendiri dihalaman-halaman rumah jiran anda, berapa banyak pokok bunga raya ditanam jika dibandingkan dengan bunga-bunga lain. Pernah penulis bertanya kepada seseorang, kenapa tidak menanam bunga raya ? Katanya saya tidak minat, lagipun bunga raya tidak cantik seperti bunga-bunga lain. Ya…Minat dan citarasa memang berbeza.


Apa yang merisaukan kita adalah generasi akan datang, mungkin mereka tidak lagi mengenali bunga kebangsaan negara kita. Hal ini tidak mustahil akan berlaku sekiranya kita tidak mengambil serius tentang hal ini. Mungkin generasi akan datang datang tidak mengenali sama sekali apa itu bunga raya, kenapa dia dipilih menjadi bunga kebangsaan, apa kepentingannya dan apakah maksud yang tersirat disebalik kemerahan bunga raya itu ?


Bunga Raya atau Hibiscus Rosa dipilih sebagai sebagai bunga kebangsaan pada 28 Julai 1960 oleh Perdana Menteri ketika itu YTM AI-Marhum Tunku Abdul Rahman Putra AI-Haj. Pemilihan tersebut adalah berdasarkan kepada keunikan bunganya yang merah dimana ia melambangkan keteguhan politik dan ekonomi serta sifat keberanian menempuh cabaran.
Selain itu, bentuk lima kelopak yang terdapat pada bunga raya memberi maksud lima prinsip Rukun Negara. Bunga yang juga dikenali sebagai “Queen Tropical Flowers” ini adalah bunga yang tergolong daripada keluarga Malvaceae yang mempunyai 300 spesis tumbuhan.

Manakala kepelbagaian bunga raya dari segi warna, bentuk dan ukuran menjadi lambang pelbagai bangsa, agama dan kebudayaan yang hidup harmoni di negara tercinta ini. Warna merah pula bermaksud kepelbagaian bunga raya dari segi warna, bentuk dan ukuran menjadi lambang pelbagai bangsa.

Justeru itu, dengan penulisan ringkas ini harapan penulis agar dapat memberi sedikit info yang bermanfaat kepada semua pengunjung kalam ini supaya semangat cintakan negara terus kekal di dalam hati sanubari kita. Akhir kalam..Salam Kemerdekaan buat semua rakyat Malaysia…MERDEKA !!! MERDEKA !!! MERDEKA !!!


dilullabykan oleh noordotyrasulkhan