Search This Blog

MY suke dengar list...


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com

Saturday, 7 August 2010

RAMADHAN YANG DINANTI....JUGA ORANG BARU YANG DINANTI...

Salam Ahad sekali lagi....alhamdulillah..syukur pada Allah kerana memberiku nikmat ISLAM dan IMAN yang tidak ternilai besarnya. Terima kasih juga pad Allah atas segala rasa yang diberikan sejak pagi tadi..tenang dan sejuk aja rasa...

11hb Ogos 2010 nanti umat Islam di Malaysia khususnya akan menyambut Ramadhan, atau lbh dikenali dengan bulan pose...huhu...tapi nampaknya aku x sempat nak puasa kot n 4sure x puasa abis coz aku jugak mnanti baby Syed AQeef Mukhreez yang bakal lahir ntah bila2 masa je..sebab aku dah cukup bulan..

Banyak persediaan yang nak kena buat sempena nak sambut baby n nak ugak sambut pose ni..abang mesti nak dilayan makan minumnya, dan sudah tentu aku kena jugak pantau anak2 dlm keadaan keterbatasan sebab aku kan akan berpantang nanti..maknanya makan minum abang kena aku jaga, begitu jugak utk diri sendiri n anak2..


Nabi SAW ada bagi khutbah semasa hayat Baginda ..khutbah tentang meyambut Ramadhan dan aku nak kongsikannya dengan sahabat2 sekalian..


"Sungguh telah datang kepadamu bulan Ramadhan, bulan yang penuh
keberkatan. Allah telah mewajibkan kepadamu puasa-Nya. Didalam bulan
Ramadhan dibuka segala pintu syurga dan dikunci segala pintu neraka dan
dibelenggu seluruh syaithan. Padanya ada suatu malam yang terlebih baik
dari seribu bulan. Barangsiapa tidak diberikan kepadanya kebaikan malam
itu, maka sesungguhnya dia telah dijauhkan dari kebajikan."


"Telah datang kepadamu bulan Ramadhan penghulu segala bulan, maka "Selamat datanglah" kepadanya."


Wahai manusia, sesungguhnya kamu akan dinaungi oleh bulan yang senantiasa besar lagi penuh keberkatan, bulan yang Allah telah menjadikan puasanya suatu kewajiban, dan qiam dimalam harinya suatu tatawwu'.

Barangsiapa mendekatkan diri kepada Allah dengan suatu pekerjaan kebajikan didalamnya samalah dia dengan orang yang menunaikan sesuatu fardhu didalam bulan yang lainnya. Barangsiapa menunaikan sesuatu fardhu dalam bulan Ramadhan samalah dia dengan orang yang mengerjakan tujuh puluh fardhu dibulan lainnya. Ramadhan itu adalah bulan sabar, sedangkan sabar itu pahalanya adalah surga. Ramadhan itu adalah bulan memberikan pertulungan dan bulan Allah memberikan rezeki kepada mukmin didalamnya.

Barangsiapa memberikan makanan berbuka kepada orang yang berpuasa, yang demikian itu adalah pengampunan bagi dosanya dan kemerdekaan dirinya dari neraka. Orang yang memberikan makanan itu memperoleh pahala seperti yang diperoleh orang yang berpuasa. Allah memberikan pahala itu kepada orang yang memberikan walaupun sebutir korma, atau seteguk air, atau sehirup susu. Dialah bulan yang permulaannya Rahmah, pertengahannya ampunan, dan akhirnya kemerdekaan dari neraka. Barangsiapa yang meringankan beban seseorang (yang membantunya) niscaya Allah mengampuni dosanya. Oleh itu banyakkanlah yang empat perkara dibulan Ramadhan.

Dua perkara untuk mendatangkan keredhaan Tuhanmu dan dua perkara lagi kamu sangat menghajatinya. Dua perkara yang pertama ialah mengakui dengan sesungguhnya tiada tuhan melainkan Allah dan mohon ampun kepada-Nya.

Dua perkara yang kamu sangat memerlukannya ialah mohon surga dan
perlindungan dari neraka. Barangsiapa memberi minum orang yang
berpuasa, niscaya Allah memberi minum kepadanya dari air kolamku dengan suatu minuman yang dia tidak merasakan haus lagi sesudahnya, sehingga dia masuk kedalam surga."

dilullabykan oleh noordotyrasulkhan

No comments:

Post a Comment