Search This Blog

MY suke dengar list...


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com

Wednesday, 22 February 2012

Cerita Tentang Sharifah " Donut" :)

Haaaa.....smalam makcik kata makcik wat preparation n 4 de pes time wat donut kan? So..en3 kali ni makcik nk cite sal kesah makcik wat donut bersesama Teeha, Putra n Azky yg xcited nk tau n blajar wat donut!!

Makcik ingat dulu, kata org2 tua..nak ikat suami n anak2 bia kasih syg kt kita ialah melalui kasih syg
dlm masakan kite. Air tgn kite...so...sambil makcik wat donut tu, dlm ati makcik x renti2 ucap n niat agar bila anak n My Kanda makan kueh ni nnt, mereka akan bsatu hati, kasih syg sesama sendiri...amin!

Senang aje, makcik ni mmg x pnh wat donut...
tp makcik teringat resepi yang Noriana , LS41 kat opis ..dia bg pada Sabrina, kawan makcik..
makcik topanng dengo...sambil2 ingat resepi tu..tp mana yg makcik ingat je la...makcik reka2 n memandai sendiri pn ade..hehehehe
so, smalam makcik pn wat la...
nk tau resepi dia mcm mana? nah ni dia...(kalau wat x jd jgn salahkan makcik tau..sbb makcik wat jd!)

  • 1/2 kg Tepung gandum
  • 1/2 paket Ibu roti Brand Mauripan 
  • 4 sudu makan gula Pasir
  • 1/2 sudu kecil garam Halus
  • 1/2 cawan susu tepung ( nk guna susu sego pn ok gak)
  • 1/2 cawan marjerin
  • 1 biji telur
  • 1/2 sudu kecil serbuk Penaik / Baking Powder
  • Air secukupnya
Cara penyediaan
  1. Isikan 1/2 cawan air suam dicampur dengan 1 sudu kecil gula pasir dan 1/2 paket ibu roti Mauripan dan dikacau hingga rata. Biar 10~30 minit atau hingga buihnya mengembang.[ JGN GUNA AIR PANAS TAW..NNT MATI LA IBU ROTI TU!]
  2. Masukkan tepung gandum, gula pasir, garam halus, susu tepung, marjerin, telur, serbuk penaik dan air ibu roti tadi ke dalam besen kecil.
  3. Gaul adunan tersebut dengan dituangkan air sedikit demi sedikit sambil menguli adunan hingga menjadi doh selama kira-kira 30~45 minit.
  4. Tanda adunan telah cukup diuli ialah apabila ia menjadi kurang dan tidak melekat pada tangan u olz..
  5. Apabila telah selesai menguli, tutup besen yang mengandungi besen kecil tadi dengan kain dan letakkan pada tempat yang hangat supaya ia dapat mengembang dengan cepat dan sempurna. Biar selama kira-kira 1 jam.
  6. Tanda doh telah mengembang dengan sempurna ialah apabila saiznya telah menjadi dua kali ganda dari bentuk asalnya.
  7. Ambil doh yang telah kembang tersebut dan uli sekali lagi kira-kira 30 minit.
  8. Leperkan doh kira-kira berketebalan 5 mm dan cetak dengan pencetak donut.
  9. Biarkan doh yang telah dicetak itu kira-kira 30~60 minit. Jgn lama sangat , nnt maasuk angin balik...nk goreng x cantik..
  10. Doh yang telah sedia untuk digoreng akan kelihatan telah mengembang dari bentuk asalnya.
  11. Goreng doh dengan minyak masak yang telah cukup panas. Api bio kecik je...lau x nnt itam lak..ngeh3...Goreng kira-kira 3~5 minit hingga warna bertukar jadi kuning kecoklatan.
  12. Angkat dan toskan serta taburkan gula halus keatas donut.
  13. Boleh jugak hiaskan donut dengan topping coklat mengikut citarasa yang disukai…..
  14. Donut ni sangat sesuai untuk minum petang atau breakfast!

Pg td , lps subuh, makcik pon mula la mggoreng...makcik kejut teeha n putra supaya dorang tgok..Azky makcik kejut x mo bangun.... .last2 da siap dia tau bangun n nk ngap kueh..heheheh
Teeha n Putra xcited n epi sbb dpt tolong makcik gaulkan donut ngn gula...suke dorang..mmg dorg penggemo donut n yg manis2...nama pn bebudak..

Feedback yg makcik dpt dr teeha, .."sedap!!.macam nenek kat kantin convent jual!" [dia nk kata umi ni mcm nenek ke?kuang3...]

Makcik bawak g opis 3/4 biji, bg sifu Norin n Noorul Badariah , kak ina, zila, fairus rasa....sume kata ..sedap n ok la 4 pes timer mcm makcik! kire makcik lulus dgn jayanye la....(yeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeehaaaaa)

Cuma makcik lom dengo ape kata pak engku makcik a.k.a My Kanda...ade lagi kt dlm esbox lps makcik goreng sparuh masak...kunun2 makcik wat cam frozen la...ngeh3....nnt ptg karang , makcik balik keje, makcik nk goreng n bg dia rasa!! Bio dia tau effort makcik utk dia n anak2...

No comments:

Post a Comment